Män som hatar kvinnor som bantar

Att det är tröttsamt, fördomsfullt och förringande när män uttalar sig om kvinnors matvanor och kroppar i stil med ”Jag vill ha en kvinna med ordentlig aptit” och ”Kurvor är sexigt” tror jag är fastslaget sedan länge. (Exempel? Expressen krönikören Karl-Johan Karlssons text om ”unga tjejers sjuka drömmar” dömdes snabbt ut, av bland annat Kroppspanik-författaren Julia Skott.)

Men ändå. Jag kan faktiskt inte låta bli att charmas när jag läser början på ”Girlfriend in a Coma” av Douglas Coupland. Premissen för hela den apokalyptiska historian är nämligen att Karen, 17 år, panikbantar inför en Hawaii-resa. Bantingspiller och lite vodka – sedan är hon den där flickvännen i koma. Pojkvännen? Han tyckte redan innan hon var galen och säger att ”You’re perfect the way you are.” (Ja, jag vet att jag har skrivit om hur jobbigt sådant kan vara att höra, men i boken har repliken en given plats).

Det är – faktiskt – min första bok av Coupland, så jag vet inte så mycket mer om hans ideal eller kvinnosyn (upplys mig gärna i kommentarsfältet om du vet mer!), men jag kan inte låta bli att gilla att han använder destruktiva viktminskningsmetoder som utgångspunkt för en hel dystopi.

(Föredrar du realism? Läs om hur det är att på riktigt leva som pojkvän/man till någon som svälter här. )

Dela inlägget:

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *