Existentiellt älskling – Recension av: ”Innan jag fanns”

Det finns inga större filosofer än fyraåringar. Denna sanning insåg jag lite för sent – vi hade redan gjort vår första genomläsning av Petrus Dahlins ”Innan jag fanns” när jag förstod att det skulle bli knepigt framöver. Boken – som jag ju som vanligt valt på grund av att jag skymtade en måne inuti – tar upp de stora frågorna: Livet, Döden, Rymden.

bok livet

Två systrar åker med morfar till sommarstugan (som för övrigt påminner väldigt mycket om min egen älskade stuga) och börjar diskutera varifrån vi kommer och var vi tar vägen när livet är slut.  Idéerna är många och fina och i bilderna anas något större; ibland verkligare (ägg och ”frön”);ibland overkligare (en mormor som ängel).
bok livet

Jag och min minsta – som också har en syster och därmed är vagt medveten om att någon kom före henne, att ett barn fanns innan bebisen som blev hon fanns – läste och tittade och pekade.  Sedan började det. Jag gav ganska snart upp mina pedagogiska försök till ledande frågor: hon skötte filosoferandet utomordentligt ensam. Och inte bara den där första kvällen av läsning; vi har kommit in på ”innan jag fanns…?” återkommande i över en vecka nu.

”Kanske från ett ägg… men var kom ägget ifrån?”
”Jag kommer inte ihåg hur det såg ut inne i din mage”
”Man kanske bara ligger i ett svart hål*?”
”Eller så fanns man bara inte…”

Nu kan jag inte veta exakt, men det känns onekligen som att det svindlar mer för mig än för henne när vi har de här diskussionerna. Och det känns fint: tanken är verkligen vidöppen hos ett barn.

(Nästan större än ”Innan jag fanns”; ”Innan jag blev Jag”. Innan stereotyper, förväntningar, krav, fördomar och alla andra strukturer. Vem var du då…? )

Låt det svindla lite. Läs boken!

bok livet

*nej, hon är inte kvantfysiker, hon har bara sett förra årets julkalender

 

För övrigt så finns det från och med i fredags ännu en liten pojke på det här klotet – GRATTIS fina ni!

Dela inlägget:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *