Ett barn blir till – recension av ”Slottet med de många rummen”

Jag och fröken fyraåring har än så länge mest filosoferat kring vad som kommer ”Innan jag fanns”. Men när jag ramlade över ”Slottet med de många rummen” vid det senaste biblioteksbesöket kände jag att det var dags att avancera; från det abstrakta till det konkreta.

Konkret så erbjuder bebisslottets olika rum olika sätt för ett barn att bli till:
I rutiga rummet förklaras ”the basics”: ett ägg från en kvinna och säd från en man som blir ett bebisfrö.
I randiga rummet kommer säden i ett paket – antingen för att mannen inte kan erbjuda det själv, eller för att man inte har någon man alls.
I blommiga rummet struntar man i byggstenarna och tar istället flyget till ett annat land för att hämta ett barn som saknar föräldrar.
I prickiga rummet hjälper doktorn till med det som rutiga rummet förklarade, eftersom det inte alltid funkar av sig själv.

infertilitet

Dottern tittade skeptiskt på mig när vi anlände till rutiga rummet i bokens början ”På riktigt?” Japp, på riktigt.
Sedan stannade den lilla rynkan mellan ögonbrynen kvar genom de olika rummen. I det prickiga tittade jag på henne och frågade om det var svårt att förstå. Hon nickade. Och så är det ju. Vissa saker är svåra att förstå. Att förklara något helt nytt för ett barn är inte lätt. Men samtidigt lättare än att förklarar något helt nytt för en vuxen. Barnet har inga förutfattade meningar, inga fördomar, inga tankar om hur det borde vara.

När jag morgonen efter lässtunden frågade om mitt barn mindes hur ett barn blev till blev svaret: ”Om man är två tjejer kan man få ett paket”.  Och sen: ”Mamma, jag vill ha en bebis när jag blir stor”. Det kanske du kan få, sa jag, om du har en kille och det funkar – och annars kan du kanske få hjälp. Hon hade uppenbarligen redan tänkt ett steg längre: ”Men om jag är ensam då?”.
”Då kan du också få ett paket.” sa jag, och hoppades att det ska bli sant.

barnbok(Boken är skriven i Danmark)

Jag är glad att vi råkade hitta just den här boken. Jag var nyfiken på temat redan när jag läste den här recensionen – det får nog bli nästa lån! (Tillsammans med rubrikens kultbok av Lennart Nilsson, för nu har jag fått lova att hon ska få se hur det ser ut inne i magen på riktigt också….)

p.s. Grattis till Jenny som fått sitt tredje mirakel! d.s.

Dela inlägget:

2 Comments

  1. Pingback: Recension: Goldberg, Helene & Cour, Markus la; Slottet med de många rummen; 2008 - Feministbiblioteket

  2. Pingback: Helgskift | Liselotte Melander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *