Kalori = Energi,Energi ≠ Kalori

glassBilden ovan visar min lunch i måndags. Inte helt perfekt näringsmässigt kanske. Men precis vad jag behövde, efter att av olika anledning ha tappat betydligt mer än en timme i söndagens övergång till sommartid.

Som jag skrev sist på tal om ordet kalori, så betyder det energi. Tyvärr är inte det omvända lika sant. I måndags råkade min energi-tankning också innebära kalori-tankning, men det var förmodligen inte de x antal (rätt så tomma) kcal/100 gram som gjorde tricket; som gjorde att jag orkade svara på resten av jobbmailen och sedan gå och hämta på förskolan. Energin kom snarare från det faktum att det var precis vad jag behövde.

Kalori betyder energi. Men energi betyder inte alltid kalori. När jag bestämde mig för att bli frisk från min ätstörning tog det extremt mycket mental kraft att börja äta all mat igen. Det hade jag räknat med. Vad jag inte hade tagit med i beräkningen var att maten inte skulle ge någon kraft tillbaka. Jag kände ju att min kropp var utsvulten, nedbruten – den var fruktansvärt trött. Jag tänkte att det skulle bli ångestladdat att äta, men att jag skulle få igen det genom att maten gjorde kroppen pigg igen. Istället blev jag om möjligt ännu tröttare. I efterhand har jag lärt mig att det ofta fungerar så. Att bygga upp en kropp kräver massor av energi – och när den får det i form av kalorier ägnar den all kraft till uppbyggnaden. Ganska logiskt, egentligen.

Precis som det är logiskt att du inte alltid kan hitta din energi i maten, hur frisk och sund du än är. Näringsrik och nyttig mat är något vi alla behöver i grunden, men det finns dagar när perfekt kosthållning inte ökar din ork det minsta. De dagarna är det kanske en kvarts sömn extra du behöver, ett samtal med en god vän, en kram från din mormor, en rolig bok, en dålig film, ett stenhårt spinningpass, en lugn skogspromenad… Eller bara en insikt i att du ibland gör allt rätt och ändå får ut fel svar i ekvationen. Energi går att beräkna matematiskt, men du är mer än en siffra. Vad som får dig att orka vet bara du – och ibland inte ens det.

Ta lite glass till lunch. Eller en quinoasallad. Tillåt dig att vara lite energilös. Det löser sig.

Dela inlägget:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *