Vilka kläder passar din form? (Så att du passar in i formen)

När jag var yngre skrevs det väldigt mycket om päron och äpplen i min mammas tjejtidningar. Inte som  några livsfarliga födoämnen med alldeles för hög andel kolhydrater (den grejen kom senare), utan som beskrivningar av olika kroppsformer. Det var inte i medicinska reportage – där kroppsfrågor onekligen hör mest hemma – som fruktformerna hänvisades till, utan i mode-diton: Jag fick som tonåring lära mig precis vilka kläder jag borde ha för att dölja min äppelmage (eftersom jag tydligen saknade päronets breda höfter).  Jag har dock alltid gillat att shoppa ätbar frukt mer än att shoppa trendiga kläder, så råden fastnade liksom aldrig.

Vill jag påminna mig är det dock fortfarande bara att vända sig till första bästa modemagasin. Fem minuter med tidningsamlingen på surfplattan gav detta deprimerande resultat:

mode

Budskapet är tydligt: du ska inte klä dig i det som passar dig – du ska klä dig i det som anpassar dig – till formen, till idealet, till bilden av rätt sorts kroppsform. Minimera, dölj, forma och trolla bort! (Ja, på din bröllopsdag också, päron!)

Kom igen… Kan vi inte bara börja äta våra äpplen* och vara glada, snygga och formade precis som vi är…? (Eller åtminstone välja Passionsfrukten!)

äpple päron

*Glöm fruktätande om du köper superjeansen föresten: shapewear är bara ett nytt ord för korsett = du får vara glad om lungorna fortfarande får plats – magsäcken gör det garanterat inte!

Dela inlägget:

3 Comments

  1. Pingback: De ovanligaste barnen i världen - En bok om att passa in | Liselotte Melander

  2. Pingback: Predisposition: Insikt eller ursäkt? | Liselotte Melander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *