Frozen – lämnar mig iskall

Jag är rätt mesig när det kommer till att ha åsikter om grejer ”alla andra” gillar. (Jag ”tyckte” t.e.x. inte att Egenmäktigt förfarande var en irriterande, om en poetisk, kvinnoskildring förrän min favoritrecensent sa ungefär detsamma.) Än så länge har jag bara hört positivt om Disneys senaste animation ”Frozen”. Innan jag och döttrarna satte oss framför filmen hade jag därför i princip bestämt mig för att skriva någon trevlig liten recension, eller åtminstone statusuppdatering på Facebook. Dessutom hoppades jag nog på något lite extra.

Men Frozen är… en Disney-film. En flicka/två flickor blir kära i en pojke/två pojkar och så är det lite äventyr och comic relief i form av någon udda figur på vägen tills det får varandra (och lär sig något nytt, amerikanskt sensmoraliskt om livet). Klassiskt och mysigt? Eller gammeldags och stereotypt?
Elsa-and-Anna-disney-frozen-35404183-673-872Fast det jag störde mig mest på var en replik tidigt i filmen. Tjejen till vänster säger då till tjejen till höger att hon är vacker. Då säger tjejen till höger (nervöst) att tjejen till vänster minsann är ”Beautifuller”. Varpå hon (ännu mer nervöst) rättar sig med ett ”Not fuller!”*Nej herregud, tänk om den kvinnliga huvudpersonen i en Disneyfilm skulle antydas vara t-j-o-c-k…

Sen sa min yngsta: ”Vad stora ögon alla har” och så bestämde jag mig för att skippa Disney framöver. (Och helst alla andra barnfilmer som skämtar om tjocka också!)

 

*såg alltså spektaklet på engelska – nån som vet hur de svenska replikerna lyder…?

Dela inlägget:

4 Comments

  1. Tyvärr håller jag med. Jag tyckte inte att det var så ”empowering” som amerikansk media fått oss att tro att den ska vara. Dessutom, proportionerna på dem är ju intressanta. Den blonda tjejen som ”gjorde sig fri” under den sången hamnade i att se ut som en pinupa med kurviga höfter och supersmal midja. Min dotter sa också att de hade så stora ögon. Det tråkiga är att det är en sådan dubbelmoral hela tiden!

  2. Jag tyckte att Frozen överlag var sämre än Disneyfilmer brukar vara, älskar de gamla klassikerna men den här är ingen som jag kommer att se på nytt. De tidigare var mer underhållande sagor, nu känns det ofta som att mycket av handlingen i de senaste filmerna är något som jag inte skulle sätta mina yngsta barn (den dag jag har några) att se på.

  3. Pingback: Min hemliga historia - Om litterära åsikter och kärlekens kraft | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *