5:2 är feminint (Köpstarka kvinnor gillar svält bättre?)

Ni vet journalisten jag skrev om – och till – angående 5:2? Vi kan väl säga att jag inte direkt blev förvånad när det visade sig att hon släppt en bok om den metod hon så ihärdigt försvarade och predikade …

52-for-kvinnor-marie-tegner-700x371

Jag tänker inte döma helt, utan är öppen för tanken att Marie Tegnér (ja, jag går ut med hennes namn nu) faktiskt tror hon gör detta för att hjälpa människor till ett bättre liv  (samtidigt som hon hjälper sig själv till bättre ekonomi…). Jag har dessutom bara skummat hennes viktcoach-blogg, så att det verkar som om minst varannan läsarfråga får rådet ”testa 5:2” (a.k.a. ”köp gärna min bok”) kan vara en överdrift. Och en och annan blir säkert hjälpt, det kan ju inte jag – predisponerad att bli sjukligt beroende redan första veckan – säga något om.

Däremot vill jag kommentera detta citat, hämtat från samma kvinnas blogg:

Jag fick en kommentar från en gammal god vän med anledning av titeln på min bok. ”Varför skriver du inte en uppföljare med titeln 5:2 för män?” undrade han.

Tja, det kanske är en idé, men faktum är att jag tror inte att så många män vill ha en hel bok om någon metod alls. Möjligen recept och kanske också ett schema över vad och hur mycket man ska äta, men en hel bok med en massa råd om vad man tar sig till när suget kommer och hur man hanterar sina frossarattacker….neej, de flesta män vill inte ha det.

Min kommentar är enkel: vi är många KVINNOR som inte vill ha en hel bok om ”någon metod” heller! (faktiskt inte ens ”scheman över vad och hur mycket vi ska äta” – det är brukar liksom vara individuellt).

Men tänk om alla skulle leva som just deras kroppar behövde och mådde bra av… då skulle det ju inte gå att sälja några generaliserande böcker alls!

Notera: Detta blir mer av ett personligt påhopp än jag egentligen tycker om. Som jag sagt tidigare har jag alltid förut gillat Marie Tegnér för hennes sunda inställning till vikt och mat. Lite av detta är alltså ren besvikelse. Och resten är för att peka på en allmän trend: hon är knappast ensam om att sälja viktmetoder i bok- eller bloggform! Expressen Söndag var för övrigt inne på samma Hon/Han-bantning senast nu i helgen:

Jag har suddat ut de generaliserande "tipsen", så vill du förödmjuka ditt kön eller din kropp får du själv köpa tidningen...
Jag har suddat ut de generaliserande ”tipsen”, så vill du förödmjuka ditt kön eller din kropp får du själv köpa tidningen…
Dela inlägget:

4 Comments

  1. Lustigt att man (hon och många andra) inte tänker steget vidare: ”VARFÖR är det så här för kvinnor?” och sen ytterligare nästa steg: ”Borde vi inte ta ansvar för vad vi försöker pracka på dessa tusentals kvinnor som gör vad som helst för att gå ner i vikt?”…. Jag blir vresig av detta.

  2. Pingback: Den arroganta diethållaren | Johanna Arogén

  3. Pingback: Vad var det jag sa? Om 5:2 | Liselotte Melander

  4. Pingback: Välja för att sälja - Hur "experterna" bestämmer middagen | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *