Läs inte mellan raderna – Om sunda budskaps tvetydighet

Min dotter som går i årskurs tre har i svenskundervisningen haft en stående punkt kallade ”Mellan raderna”. Det handlar om den viktiga läsförståelsen; om att förstå det en läser som en helhet, bortom de enskilda orden. Avgörande för att kunna ta till sig fördjupad kunskap, berättelseglädje och positiv inspiration. Men ibland vill jag be henne att inte läsa mellan raderna. För ibland blir inspirationen istället negativ. Ta exemplet med den här artikeln med Kristin Kaspersen, hittad i Expressens bilaga ”Min hälsa”:

Kristin KaspersenLåter väl trevligt? Och Kristin är ju en go’ och glad tjej som verkar ha sunda tankar. Tankar som hon också får tillfälle att uttrycka i artikeln, såsom:

… Jag tycker mer om min kropp idag än när jag var 20

… Jag lärde mig äntligen hur jag ska äta för att må bra.

… För mig är det viktigt att njuta av choklad eller en bit cheesecake ibland.

Trevliga ord, som kan inspirerar och motivera de flesta som intresserar sig för välmående och hälsa. Om de bara inte föregåtts av mindre trevlig (under)meningar som:

Jag är mer vältränad idag…

Jag gick ner x kilo på x veckor…

Det fina är att jag numera kan slarva, åka på semester och unna mig god mat och dryck….

Mellan raderna kan jag alltså räkna ut att:

 • För att vara nöjd med min kropp ska jag vara vältränad
 • För att lära sig bra ätande måste jag först gå ner i vikt i flera veckor i sträck
 • Njutning är lika med ”slarv” och att ”unna sig”, alltså något i grunden syndigt.

Inte så jättemotiverande, om jag ska vara ärlig. Och det sorgliga är att jag tror att Kristin faktiskt ville säga något bra med den här intervjun. Jag har själv befunnit mig i intervjusituationer där siffror och negativa hälso-ord legat på min tunga, efter att en journalist vridit sina frågor för att få fram just detta. Jag har också diskuterat saken med Johanna och Jenny, som har ännu mer erfarenhet av denna sensationslystnad och utnyttjande av människors strävan efter hälsa. Vi blir alla ledsna och frustrerade.  Hur känner du? Kan du låta bli att läsa mellan raderna…?

Läs också till exempel:
Om kvällstidningarnas dubbelmoral
Får man inte ha en vit t-shirt på sig om man inte är pinnsmal?

p.s. För att väga upp kritiken – och återigen visa på dubbelmoralen: Expressen hade igår en alldeles utmärkt webbartikel på sin förstasida – där finaste Johanna får uttala klokheter om dumheter. LÄS HÄR! d.s.

Dela inlägget:

8 Comments

 1. Anna wolf

  Grejen med att läsa mellan raderna är ju att det går ut på att tolka text… och tolkning är individuellt. Om du och jag läser samma text skapar den förmodligen olika känslor inom oss eftersom vi har olika erfarenheter i bagaget som tolkar texten åt oss.
  Det är även så att vi tolkar texten olika beroende på vem som skrivit den och vilken grundkänsla vi har för den personen.

  Kommunikation är inte enkelt och det blir inte lättare i text.

  1. Givetvis! Hermeneutik är djupa grejer… Samtidigt tror jag inte att tidningar som denna är ute efter särskilt djupa – eller personliga – tolkningar. Budskapen brukar vara rätt underförstådda, redan när man köper dem.

   1. Liselotte

    En grej till: att läsa mellan raderna/tolka behöver inte vara person- eller erfarenhetsbaserat på det sättet. Det min dotter lär sig i skolan handlar ju snarare att ta till sig en texts hela mening, såsom den är tänkt till en allmän publik. Att läsa in ytterligare mening, däremot, sker ofta känslobaserat.

   2. Anna Wolf

    Nej det tror inte jag heller att dom är.. Men människor är människor och tolkningarna sitter ju där ändå 🙂

    Sen är det ju som du säger skillnad på att tolka text utifrån läsförståelseperspektivet, och att tolka text som vuxen individ med känslor och erfarenheter med i spelet. Det är ju beroende på text oxå såklart.

    Jag har haft turen, eller hur man nu ska uttrycka det, att tidigt lära mig att acceptera mig själv som jag är. Redan första dagen i förskolan, som 6-åring, började mobbningsterrorn och slutade inte förrän den dagen jag slutade nian. Det fick mig att inse att det spelar ingen roll hur jag ser ut eller hur jag är, det kommer ändå alltid finnas människor som påstår att jag är ful. Så.. jag kan lika gärna vara mig själv och vara nöjd med det.. för det är helt klart lättast.

 2. Angelica Fjellman

  Håller med om att ALLT ALLTID handlar om vältränad, smalare och snyggare…för att må bra…bättre…För mig handlar det mer om att acceptera mig som jag är nu och må bra både utvändigt och på insidan hur jag än ser ut. Usch, så klychist! Men det är så…Och att få njuta av en bulle eller två en lördag trots att jag inte hoppat över lunchen, tränat mer eller råkat gå ned ett par kilo! Man kan äta två bullar extra utan att vågen visar plus, jag lovar. Man kan även mumsa en pizza på söndag eftermiddag utan att man går upp i fettvikt! Målet för oss alla är väl att må bra på vårt eget lilla vis, men på vilket sätt väljer vi visst själva! Jag väljer att sluta kämpa emot mig själv och istället godkänna mig här och nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *