Träning & Vikt

Intresseväckande rubrik? Tyvärr tror jag att alldeles för många dras till dessa två ord (och kombinationen av dem) av fel anledning. Nej föresten, jag ska inte värdera ”rätt” och ”fel”, så låt mig uttrycka mig så här: Jag tror att väldigt många dras till ordkombinationen på ett sätt som jag personligen inte ser som självklart. Med andra ord: jag tror att många tänker ”träning = viktnedgång” (alternativt ”viktkontroll”). Jag har varit inne på det tidigare, när jag skrivit om varför och hur jag själv tränar, om min rätt att befinna mig på gymmet. Och det räcker med att öppna vilken tidning som helst, attackeras av valfri webbreklam, för att slås av det igen och igen: hur det så ofta tas för givet att man tränar för att gå ner i vikt. Och dessutom: att det så ofta tas för givet att träning automatiskt ska leda till viktnedgång.

Jag tänker inte börja dra detaljer eller statistik, eftersom jag vill vara försiktig med siffror kring de här sakerna, men jag kan i alla fall konstatera att det på intet sätt finns bevis för att fysisk aktivitet är en allmänt effektivt metod för viktnedgång. För vissa personer kommer motion bidra till en initial reduktion, men för andra påverkar det knappt alls. Däremot gör en normal dos träning* i nästan samtliga fall att du mår bättre, äter bättre, sover bättre, rör dig bättre… och massor av andra ”bättre”.

Jag har varje gång jag börjat träna (som nybörjare i tonåren och efter de sjukdomsepisoder som tvingat mig till inaktivtet) behållit eller ökat min vikt. Och då menar jag inte viktuppgång som i den nödvändiga efter en undervikt eller som i den slitna frasen om att ”muskler väger mer än fett”: jag har helt enkelt gått upp i vikt, blivit större, fått mer kropp på alla sätt. På motsvarande sätt skedde mitt största viktras som anorektisk när jag helt lade av med träningen. Delvis handlar det här säkert om (obs! omedveten!) kompensation – jag äter helt enkelt automatiskt mer när jag tränar. Men vet ni vad? Jag tror faktiskt det handlar om det där ”bättre” också: Min kropp mår bättre när jag tränar. Den hittar en bättre balans och ställer in sig på att vara sitt mest optimala jag. Och mitt optimala jag ligger inte på BMI 20.0. (Min kropp är inte gjord för att väga mindre!)

scale_numbers_suckOm jag ville bli smalare skulle jag, vis av erfarenhet, sluta träna. Jag vill inte sluta träna. (Logiken i de två meningarna kan du själv räkna ut…) Träning hjälper. Vikt är bara en siffra. Träna för att ta hand om din kropp – inte för att forma den!

Take care of your body – an exercise guide

*Till skillnad från ”hetsen” jag avhandlade häromdagen

Dela inlägget:

2 Comments

  1. Pingback: Träning hjälper visst! Om ovetenskaplig vetenskaplig reklam | Liselotte Melander

  2. Pingback: Vad hände med träningsglädjen? | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *