Problem med maten? Testa dig här istället!

Testen som det görs reklam för i förra inlägget tror jag som sagt inte alls på. Pengar i sjön i bästa fall – inkörsport till ett farligt hälso- eller ätbeteende i värsta fall. Som Johanna kommenterade:

Det är plågsamt oroande att sånt här ens är lagligt!

Däremot kan det ibland krävas ett prov, ett test eller någon annan slags bedömning för att få svart på vitt hur det står till med hälsan. Gäller det fysiska besvär kan en läkarundersökning eller ett blodprov vara avgörande. Men även psykiska bekymmer går givetvis att bedöma.

Själv minns jag fortfarande i detalj hur jag – mitt i dimman av det jag började förstå var både näringsbrist och ett sjukligt beroende – lyckades surfa in på dåvarande Anorexi- och Bulimi-kontakts hemsida och hitta en punktlista: Jag satt i ett hemskt gråmålat arbetsrum i en sliten studentlägenhet, dottern var på dagis och datorn var fortfarande av tjock-varianten. Listan dök upp på en orange-beige-sida och jag började läsa. Jag läste inte hela. Det behövdes inte. Efter att ha hållit med om tre-fyra punkter gav jag upp alla tidigare försök till att spela omedveten om min situation. Sedan lyfte jag telefonen, ringde och sa upp mitt träningskort och gick sedan till Hemköp och köpte full-fet mjölk…

Tyvärr räckte det ju inte riktigt så – men testlistan gjorde i alla fall att jag under alla mina år som sjuk var fullt medveten om att jag var sjuk.  Och erkännande inför sig själv är alltid det första steget ur ett beroende. Så, om du känner att du tycker det är jobbigt med mat, kropp och tankar däromkring tycker att du ska testa dig själv HÄR*.

friskfri

 

Det finns hjälp att få – Det går att bli frisk och fri! 
Läs också: Att få hjälp

 

*Det är inte exakt samma lista nu som jag fick upp den där dagen för många år sedan. Forskningen har gått framåt, medvetenheten om problemens komplexitet har ökat. Men kom samtidigt ihåg: allt behöver inte stämma in på dig för att du ska ha rätt till hjälp och stöd!

Dela inlägget:

One Comment

  1. Pingback: Att leva som "nykter" anorektiker | Liselotte Melander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *