Välja för att sälja – Hur ”experterna” bestämmer middagen

Ni vet redan vad jag tycker om medias dietrapportering; att jag stör mig både på den osunda hälsohetsen de bidrar till och på hur ovetenskapligt ”fakta”  framställs. Ni vet också att jag blir arg på cynismen bakom insäljandet av ännu en ny metod som utlovar rekordsnabb viktminskning och superkroppar.

Ni vet det redan. Men jag kan ändå inte låta bli att dela med mig av den här lilla bildsamlingen:

14 snabbt ihop-googlade böcker om dieter och viktminskning. Skrivna av 3 (tre!) personer (Ola Lauritzon, Ulrika Davidsson & Fredrik Paulun). Det är minst 2 böcker för mycket per person. (Och då har jag bara valt ut en bråkdel.)

Och förutom att dessa författare tjänar storkovan på människors jojo-bantning: Ser ni hur rubrikerna ändras? GI, LCHF, Detox, Raw Food, Stenålderskost, Kickstart, LCHQ, Iso-dieten, Paulunmetoden…. Minst 2 ”metoder” för mycket per person också, med andra ord.

Forskningen går framåt och människor får tänka om, lära nytt, komplementera sina tidigare ståndpunkter.  Men något säger mig att det inte riktigt är det det handlar om här. Det här är inte vetenskapsmän, pionjärer inom hälsovården eller inlästa kost-nördar. Det är smarta entreprenörer som lever gott på andras strävan efter en quick fix. När fixen inte blir så snabb, eller när den tappar nyhetens behag (och platsen på kvällstidningarnas löpsedlar), är det dags för dem att hitta på något nytt. De väljer din middag genom att sälja en ny bok.

Bestäm själv istället.

Vad blir det till fredagsmys idag? 🙂

(I det här hushållet vägrar vi inte bara ”experternas råd” – vi går också emot Svensson-taco-standarden och har utvecklat vår egen fredagstradition: ugnspannkaka med fruktsallad!)

Dela inlägget:

11 Comments

  1. Pingback: O-bra Olga! | Liselotte Melander

  2. Pingback: Het otrohet - om en underlig "trend" | Liselotte Howard

  3. Pingback: Välja för att sälja (igen) (och igen) (och igen) - om dietgurus | Liselotte Howard

  4. Pingback: Litterär lista: Bokens År i Finland | Liselotte Howard

  5. Pingback: Snart börjar julhysterin – ta tillbaka julefriden! | Johanna Arogén

  6. Pingback: Om att sätta andras hälsa på spel med hälsoinspiration | Johanna Arogén

  7. Pingback: Hälsotrender Livskick vill se 2016 | Livskick

  8. Pingback: Läskigt experiment: Journalisten som blev näringsterapeut (på 24 timmar) | Liselotte Howard

  9. Pingback: Kändisar vs vetenskap – om hälsoråd och källkritik – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *