Att bemöta fördomar med fakta: Om kritisk granskning

Dieter, träningstrender, ideal. Jag och mina Livskick-kollegor skriver ofta om hur läskigt – och ibland destruktivt – snabbt sådant sprider sig. Jag baserar alla inlägg på mina egna åsikter, men försöker när det går också lyfta det faktum att mycket som skrivs, sägs och delas inte vilar på särskilt vetenskaplig grund.

”Källkritik” var ett ledord under min skoltid – men blev just därför också något som låg lite vid sidan av allt annat. Antingen så ägnade en sig åt kritisk granskning. Eller så läste/skrev/jobbade en bara på. Och samtidigt exploderade sociala media-sfären och vi som vuxit upp med att ”självständigt söka fakta” började istället ”dela” hej vilt:

Antagligen tänker du inte på det, men varje gång du delar en länk, skriver en status eller instagrammar en bild berättar du en liten historia. Om dig själv, om din samtid, om Sverige. Tack vare nätet berättar vi i dag fler historier än någonsin förut. Vi berättar om vår omvärld, och därigenom formar vi den. 

Så skriver Metros beundransvärda initiativ Viralgranskaren saken. Läs deras sida, är du snäll.

Ett annat beundransvärt initiativ (som jag hoppas lyckas ta sig över partigränserna) är Erik Ullenhags sida mot främlingsfientlighet. Här bemöts alla vanliga, ogrundade påståenden om invandrare i Sverige idag med fakta, statistik och siffror. fakta mot fördomar

Nu väntar jag bara på att Metro, socialministern eller valfri annan makthavare skapar en likadan sida där fördomar kring kropp, mat och träning bemöts lika nitiskt.

Under tiden får du läsa Livskick.
(Fast kom ihåg att granska vad vi säger innan du delar! 😉 )

 

Dela inlägget:

3 Comments

  1. Yes! Källkritik är SÅ viktigt! Jacob Gudiol är en som kan det där med källkritik och granskning av vetenskaplig text. Honom gillar jag mycket (länk på min blogg) han är påläst och skriver på ett vettigt sätt när granskar artiklar om träning, kost och hälsa. Han har bland annat granskat LCHF och diskuterat myterna kring dieten (vilket jag myser lite extra över ;-))

    1. Övervägde att ta upp Gudiol – gillar honom också och läser det mesta! Han är dock väldigt inriktad på just träningsmänniskor och hur man optimerar träning och kost i den aspekten – vilket inte fungerar för alla (och som kan vara svårt att hantera för personer som lidit av ätstörningar el ortorexi) Sen har jag ju länkat till en del han skriver förut, eftersom jag bara inte kan låta bli när nån trashar ”studier” media hänvisar till 🙂

  2. Pingback: O-bra Olga! | Liselotte Melander

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *