Hur man skaffar en brudkropp

Bikini Body

Du har säkert sett denna bild (eller en version av den) i sociala media. Ett försök att motverka alla ”Skaffa bikinkropp”-rubriker som dyker upp framåt vår och försommar, år ut och år in.

När det gäller att förbereda sig inför ett bröllop brukar rubrikerna inte vara lika explicita. Ordet ”brudkropp” har jag faktiskt aldrig hört (innan jag skrev det i rubriken). Däremot brukar det vara underförstått – att man ska ”komma i form” inför sin stora dag. Checklistor till bröllopsplanering brukar t.ex. antyda att man ska prova sin klänning  en sista gång så sent som möjligt, eftersom ”den behöver sys in”.

Själv hade jag  en extremt kort checklista inför förrförra lördagen (typ: Fixa sköna kläder till fyra personer – Beställ första bästa catering – Köp papptallrikar och lite snacks – Kolla att stolarna räcker). Jag struntade fullkomligt i alla borden som ”Amelia Brud”-tidningarna predikar och hade varken bordsplacerat, ansiktsbehandlat eller lokaldekorerat – och kände mig inte mindre som en blivande brud för det.  Däremot – och det tar emot att erkänna det – fanns det korta stunder när jag kände mig… oengagerad… som inte försökte forma om min kropp. Det fanns stunder när jag var lättad över att vi bestämde hela grejen på mindre än 1,5 månad – inte bara för att det kändes mysigt och spontant – utan för att det gjorde det omöjligt att hinna med både platt mage och tonade armar…

Missförstå mig rätt nu: jag varken behöver, vill eller kan ”banta”. Det föll mig heller aldrig in att faktiskt försöka göra det, ens när datumet var satt. Det är bara så inpräntat att stora dagar helst ska innefatta mindre kroppar. Och det även om priset blir en uttröttad, uppstressad och svag liten varelse som inte kan njuta av sin egen bröllopsmiddag (alternativt utsvultet kastar i sig den….). När egentligen samma sak borde gälla som för bikinikroppen: ta din kropp, sätt på en brudklänning – tada: du är redo att gifta dig.

Bortsett från att du faktiskt inte behöver den där brudklänningen heller; Du kan faktiskt ha på dig precis vad du vill. Det enda viktiga är personen som står bredvid dig.

(Jag? Extremnöjd med min – väl utprovade – person.)

brud

Kläder + Kropp + Kärlek = Brud

p.s. Jag vet att de flesta blivande fruar inte blir bridezillas eller panikbantar. Jag vet att de flesta kvinnor kan tänka själva och gör precis det de själva vill, inte vad en tidningsrubrik säger åt dem att göra. Detta inlägg handlar inte om att fördumma någon – utan om att peka på vad vissa traditioner infattar, vad de ”lär” oss att vi borde göra. Som kvinnor, och som människor. d.s.

Dela inlägget:

2 Comments

  1. Lorena

    Fint skrivet! Ska en göra såna prylar som att gifta sig borde fokus verkligen vara att manifestera kärlek och lycka, inte låta normer och ideal komma ivägen, så du gjorde nog precis rätt där 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *