Hetsiga siffror: Om träningsstress i sociala media

74 procent av Veckorevyns läsare uppger att det finns en träningshets i sociala media. (VR, 10/2014)

Resten av undersökningen tänker jag inte redovisa här, dels för att jag tycker att vissa svarsalternativ är vinklade på sätt som inte motsvarar mitt ideal kring träning och hälsa och dels för att svarsfrekvenserna tyder på att det ligger rätt mycket social compliance bakom.

De där 74 procenten (säkert inte alls statistiskt säkerhetställda på något sätt) håller jag dock onekligen med. Muskelspännandet, hashtaggandet, statusuppdaterandet… Allt det där ser jag också och blir illa berörda av.  Jag är inte direkt förvånad över att tre fjärdelar av tjejerna i åldern 20+ upplever hetsen. Det är sorgligt. Och samtidigt inte: För om tre fjärdelar kan se, reagera och svara mot träningsepidemin – social compliance eller ej – så finns är medvetenheten rätt stor. Vet du att du blir hetsad – ja, då kan du också välja att inte bli det.

Själv följer jag inte bloggar, Instagram eller hashtags som jag vet berör mig på fel sätt. Jag blir inte triggad i en sjuklig mening längre – men jag tänker inte heller riskera att någonsin bli det igen.

Ser lugnt på medan andra tränar (min dotter på simskola - säkert kort)
Ser lugnt på medan andra tränar (min dotter på simskola – säkert kort)

Jag hoppas att de 26% som inte anser att sociala media träningshetsar helt enkelt inte är mottagliga. Eller så är det de som postar bilderna. I sådana fall hoppas jag att de 74 procenten snart blir 100. För då kan vi ta oss ner på 0 igen!

Läs också:

Dela inlägget:

5 Comments

  1. Pingback: Livskicks nya redaktion och jobbet den här veckan | Johanna Arogén

  2. Pingback: När saker lever upp till hypen - böcker som överraskar | Liselotte Howard

  3. Pingback: Ny(-gammal) forskning om gravidträning - och vilket fokus jag skulle vilja att nästa studie skulle ha | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *