”För dig som tränar” – om att exkludera mat & människor (igen)

Jag är rätt värdelös på att tolka reklam. De få gånger jag hamnar framför tv-varianten och barnen undrar varför någon gör si eller så – typ dansar sinnesjukt, talar överdriven dialekt, ler botoxat… – kan jag aldrig svara (utöver det föga förvånande”De vill nog sälja något”). Så help me out här gott folk:

Jag tränar. Jag har tränat hela mitt vuxna liv. Och jag äter glass. Jag har ätit glass hela mitt vuxna liv. Eller…?

glass ”Äntligen” antyder ju att det inte har gått att träna + äta glass tidigare. Och ”för dig som tränar” antyder ju att ingen annan kan/får/borde äta just den här glassen. Jag förstår faktiskt inte…

Fast det gör jag ju. Jag är ju van. Vid att matvaror, hälsotips och ”experter” exkluderar både näringsämnen och hela grupper av människor. Det är så det fungerar nuförtiden; Vi får inte bara vara eller bara äta utan att delas in i kategorier och fokusera på detaljer. Vi bör inte tala om en måltid utifrån smaker och mättnad utan att beakta kalorier och proteiner. Vi måste definitivt veta vad som är ”naturligt” och inte – även om begrepp som ”onaturligt” och ”tillsatser” är högst subjektivt och spekulativt definierat… (Jag associeras t.ex. ”aloe vera” till hudkräm, snarare än ”glass”, men jag är väl hopplöst gammeldags…?) 

Retoriken blir bara hårdare, gränsdragningen galnare. Socker är ”gott eller gift”. Fett ska vi ”frossa i eller undvika”.  Och makaroner är ”knark”Min dotter på 5 år är en riktigt ordslukare just nu. Hon vill lära sig betydelsen av varenda stavelse, definiera varje subjekt, benämna allt korrekt. För ord är viktigt. Språkbruk påverkar. En retorik som exkluderar och kategoriserar alltför hårt skapar ett samhälle som exkluderar och kategoriserar alltför hårt. Ett samhälle jag inte vill mina barn ska växa upp i.

Med tanke på kommentarerna jag fick när jag skrev om ”Ren mat” sist vill jag dock understryka att jag inte har några åsikter om glassen på bilden i fråga (lika lite som jag är emot havredryck).
Jag har faktiskt inte ens smakat. Trots att jag är en sån som tränar…

Läs också: Nyttig mat: ingen har tolkningsföreträde

p.s. Branschorganisationen Svensk Mjölk gillar inte heller snacket om vad som är bra och dåligt…  (eventuellt har de ekonomiska betänkligheter snarare än moraliska, men vad vet jag…) 🙂 d.s.

Dela inlägget:

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *