Dagens Friskis-aste debattartikel om träning

Jag börjar med att erkänna att jag inte är påläst. Att mina tankar om Friskis och Svettis aldrig varit särskilt många – och att de jag haft på sista tiden inte varit övervägande positiva:

  • Först höll jag med Anna-Lena Pettersson på Womens Health om att företagets senaste reklamkampanj var Bra tänkt men ett riktigt stolpskott.
  • Sen reagerade jag med en rejäl dos skepsis när deras ”träningsprogram för den som hatar att träna” började marknadsföras vitt och brett nu i veckan.  Dels för att ”hatar” är ett starkt ord, som för mig bara för tankarna till negativitet och olust – och dels för att hela grejen kändes som ännu en ”alla måste träna (och gärna hos oss)!”-kampanj. (Och rätt mycket för att jag tyckte undersökningen som visar att 1 av 5 ”hatar” träning lät fullkomligt kasst utförd ;-))

Men med det sagt: dagens debattartikel på SVT Opinion av Friskis och Svettis generalsekreterare bör läsas:

Det är dags att lägga ner träningshetsen

Du som läst här ett tag (eller senast i fredags) vet ju att jag själv nämnt ungefär samma ord tidigare. Men du kommer också att inse att F&S framför en poäng jag ibland missar: det faktum att hetsen inte bara riskerar att bli sjuklig för dem som dras med – utan att den också riskerar att stänga många ute från träningsglädjen överhuvudtaget.

Friskis & Svettis uppmanar träningsbranschen och media att:

  • utmana er själva när ni väljer bilder till annonser och artiklar. Är magrutor det som bäst visar resultatet av träning, eller är det något annat?
  • utmana er själva på redaktionsmötena. Vad är en prestation? Är det att genomföra ett triathlonlopp – eller att tre kvällar vara tränare för ett ungdomslag i fotboll, eller att vid 53 års ålder komma igång med träningen och genomföra ett lokalt motionslopp?
  • utmana er själva när ni gör affärs- och marknadsplanerna för 2015. Var finns framtidens kunder och motionärer? Hur når ni de som bor i miljonprogramsområdena, eller de som av olika anledningar inte kommer igång med träningen trots att de faktiskt försöker?

Och jag skriver under.  För alla bör ha en rättmätig plats i träningssalen.  Om man inte hatar den, förstås…

Hjärta-rött1

p.s. På tal om hat: läs Jennys fina blogginlägg från igår också. Mer beröringspunkter med vad jag talar om här än vad man kanske kan ana; hets finns på fler områden i samhället – och hets stänger ute. d.s.

Dela inlägget:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *