100 frågor och svar

Eftersom jag har varit en dålig bloggerska (och inte uppdaterat sedan i torsdags) tänkte jag ta igen det genom att vara en äkta bloggerska (och svara på en sådan där enkät som alltid figurerar på äkta bloggar). Here we go:

1. Hur gammal är du om fem år? 36

2. Vem tillbringade du minst två timmar med i dag? Min man och mina barn (som i princip varje dag)

3. Hur lång är du? 165 cm (enligt Tom Tits i Södertälje, i passet har det oftast stått 164,5 cm)

4. Vilken är den senaste filmen du sett? Halva Hunger Games (ettan) och halva Nanny McPhee (också ettan) över axeln på äldsta dottern på jobbresan vi gjorde ihop för några veckor sedan (jag ser extremt sällan en hel film)

5. Vem ringde du senast? Med största säkerhet min syster. Det händer löjligt ofta och jag kan fortfarande inte riktigt greppa att hon ska byta jobb och inte vara tillgänglig för mina samtal hela dagarna…

6. Vem ringde dig senast? Med största säkerhet min syster (se nr 5).

7. Hur löd det senaste sms:et du fick? Ok (min dotter, men kunde lika väl varit hennes pappa)

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms? Sms. Dels för att jag gärna uttrycker mig i skrift och dels för att det är mindre tidsberoende (en kan läsa/svara när det passar)

9. Är dina föräldrar gifta eller skilda? Gifta. Jag var brudnäbb!

10. När såg du senast din mamma? Igår, faktiskt. Yngsta dottern hade dansuppvisning så mamma, pappa, mormor och syster var här en sväng. (Smidigare nu än när vi bodde 60 mil isär!)

11. Vilken ögonfärg har du? Gröna, till skillnad från resten familjens blå.

12. När vaknade du i dag? Jag räknar inte alla gånger under natten jag vaknade (brukar bli en hel del), så: 06:49 = ovanligt tidigt, eftersom yngsta tjejen skulle vara på förskolan i tid för en teater-tur

13. Vilken är din favoritjulsång? War is over när jag är på ”stora amerikanska känslor”-humör och Gläns över sjö och strand när jag är mer traditionellt mys-humör (båda humören inträffar rätt sällan, men säkert någon gång var varje december)

14. Vilken är din favoritplats? Sommarstugan i Dalarna

15. Vilken plats föredrar du minst? Väntrum – både på sjukhus och olika resrelaterade sådana. Min åksjuka och mina dåliga minnen gör att jag blir illamående och dimmig i huvudet så snart jag sätter min fot i ett väntrum. Helt psykosomatiskt och väldigt opraktiskt, eftersom jag gärna reser och ofta får följa med någon familjemedlem på vårdbesök.

16. Var tror du att du befinner dig om tio år? Jag har hittat hem på så många sätt på sistone att jag hoppas vara kvar där jag är – bara lite äldre, med lite större barn (och gärna lite mer skrivande och resande…)

17. Vad skrämde dig om natten som barn? Ormar under sängen.

18. Vad fick dig verkligen att skratta senast? När mannen vände barnens gnabb till en surrealistisk, superlång monolog om Bamse (svårt att göra rättvisa i text…)

19. Hur stor är din säng? 180 (men när 5-åringen kommer in och sover blir det ungefär 40 cm kvar till mig…)

20. Har du stationär eller bärbar dator? MacBook Air (har inte haft en stationär dator de senaste 5 åren)

22. Hur många kuddar har du i sängen? 4 (2 var, i olika fasthet)

 23. Hur många landskap har du bott i? 3. Född i Södermanland (19 år), plugg i Östergötland (5 år), jobb i Skåne (6 år) och så tillbaka i Östergötland (for ever, tänker jag). Fast så ofta jag kunnat även i Dalarna (den där sommarstugan fungerar liksom mer än på sommaren).

24. Vilka städer har du bott i? Uppväxtorten var definitivt ingen stad, så 2 (Linköping & Lund).

25. Föredrar du skor, strumpor eller barfota? Barfota – men det förutsätter att jag inte fryser (vilket jag gör ganska lätt och hatar).

26. Är du social? Nja. Rätt stort ensamhetsbehov, även om jag saknar det sociala mer nu när jag jobbar hemifrån.

27. Vilken är din favoritglass? Svårt att svara på eftersom jag gillar allt som är sött (okej, nästan). Men om jag vill ha något annat än vanilj (som alltid funkar) så är jag förtjust i cheesecake/mascarpone-varianter.

28. Vilken är din favoritefterrätt? Lite samma grej som 27: det mesta söta funkar, men glass/frozen cheesecake är starka kort.

29. Tycker du om kinamat? Föråt mig på den svenska varianten av ”kinamat” som liten, då det var en favorit. Nu tycker jag allt smakar sweetchili och frityrsmet = inte så gott.

30. Tycker du om kaffe? Nope. Aldrig testat på allvar och inga intentioner att börja nu.

31. Vad dricker du till frukost? Te (eller Pepsi Max, men sånt erkänner en kanske inte? se även 98)

32. Sover du på någon särskild sida? Nej, jag får lite panik om jag inte varierar under natten. Men på rygg funkar inte (så varför jag saknade det som gravid har jag svårt att förstå så här i efterhand)

33. Kan du spela poker? Nja. Kan väl de flesta grundregler men har inte spelat sedan jag var liten.

34. Tycker du om att mysa/kela? Jag älskar att bli masserad eller kliad på ryggen när jag är trött, men att ”bara” mysa gör mig tyvärr snabbt rastlös och ”instängd”.

35. Är du en beroendemänniska? Oh yes! Har jag nämnt att jag led av en ätstörning i 7 år, liksom? Främsta anledningen: mitt beroende av svälten. Kontroll-beroendet kämpar jag fortfarande ständigt mot. Socker och alkohol skulle också kunna vara en farozon, om jag inte varit så medveten om det och därför är aktsam på vilka situationer jag ”utsätter” mig för det. Träning eller spel har jag däremot aldrig känt samma kickar – och därmed inte samma ”hook:ar” – av. Jag känner att medvetenheten om den här ”svagheten” gör att livet funkar bra ändå – och önskar kanske att jag förstått detta lite tidigare…

36. Känner du någon med samma födelsedag som din? Min gammelmormor hade det. Inte så kul när min stora 7-årsdag överskuggades av hennes 70-årsdag. Men därefter utvecklade jag ett motstånd mot egna dagar och saknade att dela den med henne efter att hon gått bort när jag var i 20-årsåldern.

37. Vill du ha barn? Det har tagit tid för mig att landa i att jag inte ska ha de där 4-5 stycken jag drömde om som liten. Inte minst för att jag haft två helt fantastiska förlossningar som jag också blev hög på (svaret på 35 är alltså verkligen ”ja”…). Men nu är jag väldigt nöjd med mina underbara tjejer och rätt tillfreds med att ha stora och självständiga barn redan i den här fasen av livet.

38. Kan du några andra språk än svenska? Engelska – talar alldeles för sällan, men läser den mesta skönlitteraturen och en del artiklar för Livskick på engelska. (Jag lever med andra ord inte riktigt upp till mitt engelska efternamn, men imponerar ändå på mannens släkt down-under – eftersom de lever i föreställningar att svenskar som pratar engelska är ungefär som australier som pratar svenska….) Förstår lite tyska och spanska.

39. Har du någonsin åkt ambulans? Ja, efter yngsta dotterns födelse. Vi visste liksom inte hur vi skulle ta oss till sjukhuset annars, med navelsträngen hängande och allt…. Dock utan sirener, tack och lov.

40. Föredrar du havet eller en bassäng? Ingen badmänniska överhuvudtaget och hatar hav. Varma bassänger funkar – enda gången jag badar i naturen är i sjön vid sommarstugan.

41. Vad spenderar du helst pengar på? Resor! Tyvärr har inte tillfälle getts att resa på ett tag (pengar kan tyvärr varken köpa tid eller friskhet eller annat relevant i sammanhanget). Köper också lite mer hud-/hårvård och liknande ”vardagslyx”, till både mig och barnen än vad jag vill erkänna i perioder… (Jag är visserligen grymt ekonomisk (läs: snål), så det ska till tusen jämförelser och rabattkodsjakter innan jag köper något, oavsett vad det handlar om.)

42. Äger du dyrbara smycken? Beror på hur du definierar ”dyrbar”. I pengar har jag nog inget superdyrt (min vigselring är i silver, vilket är ganska talande) – däremot många smycken med stort affektionsvärde.

43. Vilket är ditt favoritprogram på tv? Tittar i princip aldrig på tv. Slutade med det när vi flyttade ner till Lund (2007) och inte hade tv på några veckor – och har inte saknat det. Hamnar dock i soffan med barnen ibland; stora tjejen gillar olika tävlings-/matlagningsprogram och lilla barnprogram samt ”112 – på liv och död”.

44. Kan du rulla med tungan? Va? (så förmodligen: nej)

45. Vem är den roligaste människan du känner? Min man. (Faktiskt!) Sen är så klart ungarna rätt kul då och då, fast kanske inte alltid lika medvetet…

46. Sover du med gosedjur? De nätter 5-åringen kommer in till mig hänger alltid en skitig gosekatt med…

47. Vad har du för ringsignal? Ljudlös.

48. Har du kvar klädesplagg från då du var liten? Tjejerna har använt någon speciellt klänning eller två och det ligger nog en del grejer kvar hos min mamma…  men vi har rensat ganska skoningslöst genom åren och flyttarna. Blivit mindre sentimental och mer praktisk!

49. Vad har du närmast dig just nu som är rött? Den fula, billiga adventstaken på köksbordet.

50. Flirtar du mycket? Gud nej. Har aldrig fattat hur en gör. (Min metod: bli kompis med killen tills ni blir kära 😉 )

51. Kan du byta olja på bilen? Har ingen bil, vill inte ha någon bil, kan inte byta någon olja.

52. Har du fått fortkörningsböter någon gång? Se ovan + har inget körkort.

53. Vilken var den senaste boken du läste? (kollar listan i telefonen där jag skriver upp alla böcker): ”The Trial” – Kafka. Försöker få in en och annan klassiker mellan deckarna och den moderna skönlitteraturen. Just denna? Ärligt talat segaste på länge! Har svårt för den där surrealistiska, drömska tonen i böcker. (Läs också: En litterär lista)

54. Läser du dagstidningen? Nej, vi sa upp DN efter senaste flytten. Men surfar såklart runt på alla dagstidnings-sajter.

55. Prenumererar du på någon veckotidning? Inte sedan Readly kom in i mitt liv: där får jag ju i princip alla veckotidningar samtidigt, för en bråkdel av summan av en enda prenumeration – och utan tidningshögar!

56. Dansar du i bilen? Se 50.

57. Vilken radiostation lyssnade du till senast? Lyssnar enbart på podcasts numera om jag lyssnar. (Eftersom jag ofta skriver/svarar på mail så har jag lite svårt för prat-lyssning under dagarna – så lätt att skriva det någon annan säger snarare än det en själv menar 😉 )

58. Vad var det senaste du krafsade ner på ett papper? Kandidater – hemsida, Nya kontrakt?, Maila volontärer o.s.v. Oftast har jag att-göra-listor i datorn/på mailen, men blir det för mycket på en gång (som i torsdags) behövs den lugnande känslan av penna mot papper!

59. När var du i kyrkan senast? På dotterns adventsamling i Domkyrkan förra fredagen.

60. Vem var din favoritlärare på högstadiet? Pelle – matteläraren som insåg att det vore löjligt att jag och mina två killkompisar fortsatte med sjuans bok, gav oss niornas och satte oss i ett eget rum så vi fick leka vidare med talen och ekvationerna på egen hand. Tyvärr byttes han (precis som de flesta andra lärare under högstadiet) bort efter något år.

61. Hur länge har du campat som längst i ett tält? Kanske någon vecka – mina föräldrar tyckte tält i Skåne/Danmark var en bra idé under vår barndom. (no further comments…)

62. Vem var det som senast gjorde något extra speciellt för dig? Det första jag kommer att tänka på var inte direkt för mig, men kände speciellt: Min chef meddelade vår organisation (och alla dess medlemmar) att vi istället för julkort kommer skänka pengar till välgörenhet (som vi brukar) – och att en av mottagarna skulle vara Frisk & Fri.

63. Vad lyssnar du på just nu? I ständig jakt på ”ny” musik via Spotify, men landar sedan i ”shuffle”-listor av skivkatalogen jag och min man byggt upp sedan tonåren (om än ej i skiv-form längre). Dylan & Winnerbäck blandas med Alanis & Dreamtheater (och ganska mycket däremellan).

64. Har du varit med i tidningen? Beror vad ”varit med” innebär. Jag har medverkat i Insikt och interna jobbtidningar flera gånger – men aldrig blivit intervjuad eller figurerat på bild.

65. Vad är det konstigaste du ätit? Hade jag varit köttätare hade det nog varit känguru och krokodil (resten av familjen har ätit det på våra Australien-turer). Och speaking of Australien så tycker många svenskar att det är konstigt att jag gillar Vegemite, trots att jag inte är uppvuxen med det. Men annars vet jag inte riktigt. Bläckfisk – den stora varianten (Octopus) där sugpropparna riktigt syns är nog det som känts underligast att tugga på (och faktiskt alldeles för ”köttigt” för mig som annars älskar fisk och skaldjur).

67. Vad är det för färg på din tandborste? Grön.

68. Hur imponerar man på dig? Driv och engagemang för något som ej ger egen vinning. Jag känner också starkt för olika saker i samhället, men imponeras av dem som tar det steget längre – som orkar driva på och ge av sig själva för något utanför deras eget liv. Om jag ska gå till konkreta ”förmågor” imponerar god litteratur och fint skrivande nog mest.

69. Vem ringer du när du är arg/ledsen? Min man – och är det honom jag är arg/ledsen står min äldsta dotter först i kö (fast riskerar det att bli ”pappa är dum säg att mamma har rätt” försöker jag låta bli henne också… då går jag till den yngsta och får henne att distrahera mig med hennes egen senaste livskris, typ: ”Mitt prinsessklistermärke har nästan gått sönder, hela dagen är förstörd!” 😉 )

70. Har du någon piercing? Hade nog hål i öronen ett tag, men nej.

71. Din största vinst? Barnen. Jäkla spel det där, oavsett om en försöker vinna eller inte ens visste en var med i loppet…. (Mer konkret vinst: en resa till London med flyg och fint hotell, i en slogan-tävling på nätet för många år sedan)

72. Civilstånd? Gift.

73. Vilka hemsidor besöker du dagligen? Livskick, Facebook, DN.se.

74. Är du fåfäng? Vet inte riktigt vad det ordet innefattar. Men ja, jag vill känna mig fin ibland. Fast jag har heller inga problem med att alltsom oftast gå runt osminkad och i myskläder. Tror kanske inte jag skulle kallas särskilt fåfäng av dem som känner mig (men vad vet jag?).

75. Ångrar du någonting du gjort? Börjat räkna kalorier och därefter börjat skära ner på kalorier. Visst har sjukdomen lärt mig mycket, visst var de åren också värdefulla på sitt sätt och visst är det dumt att ångra saker… men klart som f-n jag önskar jag låtit bli! (vet dock inte hur det skulle ha gått till, som situationen var…)

76. Hur gammal är din pappa? Han fyller 55 strax efter jul.

77. Vilket är ditt drömjobb? Oj, har nog inget konkret sådant, faktiskt. Alla jobb jag haft hittills har utvecklats annorlunda mot vad jag trott – och varje gång det hänt har jag hittat någon liten del jag trivs mer med, vill lära mig mer om o.s.v. Mycket hänger på människorna runt omkring – kollegor, kunder, samarbetspartners o.s.v. Rent generellt trivs jag med skrivandet och skulle gärna få in mer sådant i vilket jobb jag än har. Annars är jag glad att jag överhuvudtaget har ett jobb och försöker hänga på dit det tar mig!

78. Finns det något du verkligen skulle vilja göra men inte haft tillfälle, tid eller råd till? Jag borde säga ”skriva en bok”, men jag vet faktiskt inte om jag vill det. Visst älskar jag att skriva, men dels har jag ingen historia jag känner måste komma ut och dels är bokmarknaden så fruktansvärt mättad på debutanter och ”skrivbordslåde”-manus just nu att jag blir avtänd. Så jag svarar: ”resa”. Jag vill se mer av världen och uppleva fler platser och kulturer.

79. Vad har du haft för husdjur? Inte ett enda. Dels var vi inte riktigt den typen av familj när jag var liten (bara min stackars syster) – dels är jag allergisk mot pälsdjur (vilket går att skylla på när mina barn lite sporadiskt får för sig att de är djurälskare).

80. Berätta tre saker som dina läsare antagligen inte vet om dig? Alltså, jag hoppas verkligen det är mer än 3 saker ni inte vet om mig! Ärlighet och verklighet ska aldrig bli exakt samma sak på den här bloggen, så sorry, inga snaskiga hemligheter…

81. Svär du ofta? Nej. Jag är nästan lite ”pryd” där och har svårt även för andra som använder svordomar. Vet inte riktigt varför – starka känslor kan jag definitivt ha och vilja uttrycka 😉

82. Sverige när det är som bäst? Dagar utan regn, blåst och med över 25 graders värme (inte sådär jätteofta med andra ord, men en flicka måste ju få drömma…)

83. Kan du åka slalom? Nej. Har knappt stått på ett par skidor. Min motvilja mot denna typ av aktivitet hänger till stor del ihop med svaret ovan (och att jag är värdelös på samtliga sporter)

84. Vad har du ätit i dag? Ingen redovisningsplikt (tack Återhämtningsbloggen för detta superba uttryck)!

85. Vad har du för utbildning? Samhällsekonomiskt gymnasium, magisterexamen i personal- och arbetsvetenskap, inriktning pedagogik (och nej, jag har aldrig jobbat som vare sig ekonom eller personalvetare)

86. Vilken kroppsdel är du mest nöjd med? Just nu: Hjärnan – drillade i multi-tasking är den bra att ha på både jobb och fritid.

87. Vilken kroppsdel är du minst nöjd med? Just nu: Vänster knä – trampade snett igår och detta knä – som alltid brukar vara lite bråkigt – är riktigt tjurigt idag.

88. Vilken är din bästa egenskap? Att jag är effektiv och har lätt att se den stora bilden.

89. Vilken är din sämsta egenskap? Att jag är envis och hakar upp mig på små detaljer.

90. Nämn två historiska personer som intresserar dig? Neil Armstrong (killen var på m-å-n-e-n!) och Rosa Parks (se 68).

91. Saknar du något? Eftersom det står ”något” som i ett objekt så nej. Klart jag vill ha saker då och då – men inget jag går och aktivt saknar.

92. Är det viktigt att fira födelsedagar? Nej (att visa uppskattning och ge presenter till folk är kul, men datum är inte viktiga i sammanhanget).

93. Vad gör dig ledsen? Att se dem jag älskar ledsna.

94. Vad gör dig glad? När goda saker händer goda människor. När mina barn är glada. Solen. Månen.

95. Har du varit gift eller förlovad? Inte innan i år, nej. (Har för övrigt inte haft några seriösa förhållanden innan min man, vilket verkar ovanligt i min generation…)

96. Vad ska du göra i helgen? Det är ju för guds skull måndag! Men: simskola och dansklass med liten, kanske zumba med lite större. Mentor-möte med en fin tjej. Och så har det talats om julgodis-tillverkning ett tag…

97. Vad är det knasigaste du gjort? Blivit mamma. Helt crazy grej faktiskt.

98. Vad har du för laster? Dåligt ord – eftersom det brukar syfta på något en borde känna sig belastad av snarare än något en faktiskt tycker är särskilt jobbigt. Men om vi använder det så: jag borde nog känna mig belastad av de mängder Pepsi Max jag får i mig (men det är faktiskt inte – tada – särskilt jobbigt).

99. Vem är din förebild? Johanna (se 68 igen)

100. Vad ska du göra när du svarat klart på alla frågor? Gå och klippa mig och skaffa ett jobb. (ok, jobbet har jag redan, ska bara fortsätta utföra det – annars stämmer det!)

photo-5Slut på granskning denna gång… Nästa gång svarar jag hellre på frågor från er 🙂

Dela inlägget:

4 Comments

  1. Men åh!!! Jag fattade inte först, fick gå tillbaka flera gånger innan myntet trillade ner. Fint sagt, tack!!! Ska apa efter denna lista tror jag eftersom det är dötrist och ökentorrt i min blogg just nu! 🙂

  2. Pingback: Okej – 100 frågor då! | Johanna Arogén

  3. Pingback: Årssammanfattning 2014 | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *