Välja för att sälja (igen) (och igen) (och igen) – om dietgurus

Idag tycker jag det finns anledning att påminna om ett av mina tidigare inlägg om/påhopp på så kallade experter. Nämligen detta:

väljaförattsälja

En av personerna jag tar som exempel i det inlägget hånades rätt friskt på Instagram igår, av två branschnamn (vi kan kalla dem Paolo och Jacob). Jag vill ju inte vara sån. Nedlåtande. Men… jag ser ju faktiskt ner på detta. Att tjäna pengar på varje ny diet, på varje ny person som drömmer om en quick fix till ett nytt liv (eller i alla fall en ”ny” kropp). Och personen i fråga gjorde det inte lättare för mig att vara mild i min dom, när hen svarade på frågan från en kvällstidningsbilaga;”När kom ditt stora  hälsouppvaknande?” med orden:

-Jag har haft massor av uppvaknande de senaste tio åren.

Nähä? Varje gång du sett din senaste boks försäljningssiffror kanske…?

Eller så vill hen faktiskt gott. Men gör en hel del ont på vägen. Dieter (såsom namnet idag används; som begränsande och speciellt och trixande-med-maten-ätande) skadar minst lika mycket som de eventuellt gör nytta (jag behöver inte förklara mig…. för det har Johanna gjort så bra här!). Och forskningen (den riktiga alltså, inte korrelationerna eller anekdoterna som kvällstidningarna rapporterar) konstaterar gång på gång att sund och verklig viktnedgång, för dem som behöver det, uppnås bäst genom att ha en kosthållning en kan leva med i längden. Det spelar ingen roll om det är en minimjölksmustach, ett ledset ägg eller bannlysning av bröd som symboliserar din matfilosofi. Eller – deras matfilosofi, ska vi väl säga. Filosoferna och gurus som lovar att leda oss till det heliga landet, igen och igen och igen.

Dags att greppa kartan själv kanske?

Dela inlägget:

7 Comments

  1. Pingback: ”Kostexperterna” om hur man dämpar hunger (VARNING för triggers) | Johanna Arogén

  2. Pingback: Journalistik, Statistik & Källkritik | Liselotte Howard

  3. Pingback: 5 tecken på att en hälsotrend innehåller mer trend än hälsa | Livskick

  4. Pingback: Matig mot-trend: Ett påhopp på diettrender generellt och ren mat-trenden specifikt | Liselotte Howard

  5. Pingback: Trendspaning: Bokmässan 2015 | Livskick

  6. Pingback: Svart på vitt: myter om hälsa och deras anhängare | Johanna Arogén

  7. Pingback: Gluten och läckande tarm – om källkritik. Igen. – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *