Varningstext tack! Om cigg, sprit och svält

rokning, varningstext 2011_varningstext_2_948x330

Studier visar att varningsetiketter som dem på cigaretter och alkoholreklam inte har någon effekt. Det skiter jag i. Nu har jag sett alldeles för många diet-tips, batningsreportage och viktminskningsprogram för att bry mig om forskning (vilket sagda artiklar inte heller gör, för den delen…). Ja, hälsa är viktigt. Ja, ibland krävs en viktnedgång för bättre hälsa. Ja, dieter kan fungera. Men bantning kan vara lika beroendeframkallande som sprit och hälsohets kan lika allvarligt som cigaretter skada dig och personer i din omgivning.

Ett enda glas vin leder inte till alkoholism. Men de flesta alkoholister har börjat med det där enda glaset.

En cigarett leder inte till haschrökning och drogmissbruk. Men många drogmissbrukare startade som rökare.

Att banta leder inte automatiskt till en ätstörning. Men de flesta ätstörningar startar med någon typ av bantning.

Och grejen med samtliga är: Du vet inte om du kommer att drabbas innan du har provat.

Läser du berättelser om alkoholister som druckit bort sitt liv och förfäras? Tittar du snett på rökarnas gula tänder och gråa händer?

Jag växte upp med skräckreportage om anorektiker och kunde inte för mitt liv förstå hur de kunde välja att inte äta. Mat var ju gott, min kropp var ju okej, jag var ju nöjd med mitt liv. Jag skulle ju aldrig kunna hamna i det där. Jag minns fortfarande helt kristallklart den där våreftermiddagen på en idrottsdag i skolan när jag och en killkompis låg i gräset och såg den där tjejen i parallellklassen, som var så hjärtskärande sjuk, springa runt på planen. ”Lova mig att aldrig göra något så dumt” sa min killkompis. Och jag skrattade till svar. Jag skrattade. För det var ju helt otänkbart.

Men sedan skulle jag – av helt andra orsaker än modellbilder eller  allmän viktnoja – gå ner ett par kilo. Pang. Jag hamnade i det där så snabbt att jag knappt hann reagera. Det otänkbara blev inte bara tänkbart – det blev hela min verklighet.

Alla människors lika värde, könens jämlikhet, födda till godhet o.s.v. – Vi har fortfarande olika grundförutsättningar. Biologiska och mentala och kanske till och med andliga. Mina förutsättningar för kalorirestriktion var fullkomligt urusla. Förvärrade just där och då av vissa livshändelser må hända – men fortfarande farligt disponibla för en ätstörning.

Så varningstext – ja tack. Helst på varenda liten ”hälso”-notis. Och inte bara, såsom vissa drar till med: ”olämpligt för gravida och personer med undervikt eller med en bakgrund av ätstörningar”. Du kan bli den sistnämnda personen första gången du testar. Tro mig.

Och du – låt för guds (eller Paolos) skull inte barnen andas in din giftiga rök!

p.s. Om mina ord påverkar dig lika lite som de där på ciggarettpaketet: läs istället om hur ätstörda beteenden normaliseras och hur vi uppmanas att fejka bort vår hunger. Vem vet, det otänkbara kanske blir lite mer tänkbart… d.s.

Dela inlägget:

7 Comments

  1. Pingback: Hur tror de ätstörningar uppstår...? | Liselotte Howard

  2. Pingback: Skrattretande Söndagsbilaga: När bantningstips blir humor | Liselotte Howard

  3. Pingback: Matig mot-trend: Ett påhopp på diettrender generellt och ren mat-trenden specifikt | Liselotte Howard

  4. Pingback: Önskeinlägg: Hur undviker en ätstörningens tankar som frisk? | Liselotte Howard

  5. Pingback: Kroppsuppfattning och svält | Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *