Att bli sjuk av hälsosam mat (Blogg-battle, part II)

pst! läs gärna kommentarerna – och kommentera själv! 

Hörrni, den här Carolin är på hugget! Inte nöjd med att lämna slagfältet efter mitt slagfärdiga svar producerat hon ytterligare ett inlägg, helt till min ära! 🙂 (Eller kanske inte riktigt, kvällstidningsrubriker och lågkaloridieter får faktiskt hårdare salvor än jag)

Men ärligt talat… Hennes text har onekligen många likheter med en s.k. ”walk over”. Hon gör det helt enkelt för lätt för sig – och alldeles för lätt för mig! – när hon hårdnackat upprepar att:

Jag håller fortfarande fast vid att vi inte blir sjuka av att äta hälsosam mat.

Jag behöver inte ens skriva mitt svar själv, faktiskt. Det kommer direkt från NEDA (National Eating Disorder Association, en amerikansk organisation med tonvis av fakta att dela med sig av):

ortorexia

Sorry, Carolin (och sorgligt rent allmänt): Det finns människor som blir sjuka av att äta näringsrik, nyttig* mat. Orthorexi är ännu inte en psykiatrisk term, men räknas in under ätstörningen ”UNS” (”utan närmare specifikation”).

Those who have an “unhealthy obsession” with otherwise healthy eating may be suffering from “orthorexia nervosa,” a term which literally means “fixation on righteous eating.”  Orthorexia starts out as an innocent attempt to eat more healthfully, but orthorexics become fixated on food quality and purity.  They become consumed with what and how much to eat, and how to deal with “slip-ups”. (NEDA)

Du kan äta all den där härliga maten Carolin pratar om att hon tar sin (grymma!) energi av , du kan vara normalviktig, du kan vara i ditt livs form… och fortfarande må riktigt riktigt dåligt.

Jag är övertygad om att Carolin är en fantastisk PT. Hon hjälper människor att hitta hälsa via mat, träning och glädje….

…medan jag hjälper människor att hitta hälsa genom att lyssna och intyga att det går att bli fri från ångesten. Genom att förklara att det inte är okej att få panik om det slinker ner något som innehåller socker/fett/gluten/något annat som dömts ut som ”dålig” mat. Att en inte behöver få hjärtklappning av ett missat träningspass. Att även den som ser fullkomligt frisk och ”fit” förtjänar att få hjälp, om hen gråter när dagsintaget hamnade på 30 kalorier +.

Vi verkar helt enkelt i lite olika världar. Eller nej – inte ens det; i olika dimensioner, av samma härliga, galna, hälsoskapande och hälsostressande värld.

Inte svart eller vitt, men balans
Inte svart eller vitt

Nyanser är fint, faktiskt. Och jag ser fram emot hennes inlägg om det kuriösa lilla ordet LAGOM. (Johanna har redan fått till det, i sin fina, alldeles lagom, lista!)

p.s. Känner du igen dig i något av ovan? Det finns hjälp att få – och du förtjänar den! www.friskfri.se d.s.

*whatever that means…

Dela inlägget:

8 Comments

 1. Alltså, jag kanske är väääldigt trög här men jag läser ju texten från NEDA ser att jag får vatten på min kvarn. Det är inte maten i sig utan känslan av obehag och skuld som den som blivit helt besatt av det kan känna. Det sitter i huvudet inte i maten på tallriken. Du har helt rätt i att vi verkar i olika världar. Jag möter dem som får försvara att de gjort en livsstilförändring som innebär att de tränar regelbundet, väljer bort Billy panpizza och cola till lunch framför den hemlagade och välplanerade maten. Som tackar nej till kanelbullen för att de har bestämt sig. Fullständigt friska människor som fått en mycket bättre livskvalitet men som sjukdomsstämpeln i pannan för att de sticker ut och blir ett obekvämt dåligt samvete för sin omgivning. Jag har mycket erfarenhet av det du arbetar med, tro inget annat. Jag förminskar inte problemet men det är i huvudet det börjar – inte på tallriken… Keep up the good work! //Carolin

  1. Och att maten I SIG inte gör en sjuk har jag sagt från min allra första kommentar (bara att leta upp, svart på vitt 🙂 )
   Däremot sa du att det inte finns hälsohets, att det enbart är reklam för ”dålig” mat som gör folk sjuka (och då är det väl också i huvudet det startar? reklamen ligger inte på tallriken 😉 ) Jag menar att även reklam och promotande av ”bra” mat kan skapa sjukdom. (och inte bara när det handlar om galna dieter och för lite mat)

   Jobba på du också, livsstilsförändringar till det bättre är vi alla för!

 2. Då tror jag vi missförsått varandra. Läser dock följande på din blogg.. ”Sorry, Carolin (och sorgligt rent allmänt): Det finns människor som blir sjuka av att äta näringsrik, nyttig* mat”.
  Allt startar i huvudet men skillnaden är att dålig mat, och med det menar jag utrymmes föda typ kakor, semlor, godis, läsk, snabbmat aldrig ger någon positiv effekt annat än den korta sekund de träffar smaklökarna (även den effekten går dock att få av hälsosam mat).
  Precis som du skriver möter vi olika typer av människor i vår vardag. Jag möter framförallt friska som möter motstånd när de väljer bort skräpmat, som får försvara sina sunda val. Som får diverse diagnoser slängda på sig för att de inte passar in i den ”normala” normen längre. Kan vara tufft nog att ändra sina vanor 😉

  1. Nu petar du på ord värre än jag 😉
   (även om psykiska effekter faktiskt kan vara nästan lika snabba som de fysiska du åsyftar…)

   Min strid har hela tiden handlat om ditt raljerande kring hälsohetsen (rubriken ”Den där hälsohetsen är förfärlig, verkligen…” kan inte tolkas på så många andra sätt) – något många människor idag bevisligen upplever. Ibland med sjukdomar, som ortorexi, som följd. Och jo, det kan starta redan första dagen du bestämmer dig för att lägga om din kost till något tidningarna/forskarna/personal i friskvårdsbranschen anser ”rätt” – precis som du redan första gången du faller för reklamen för utrymmesmat kan fastna i en ohälsosam spiral.

   Jag tror dock inte egentligen att du är ute efter att förringa eller förnedra de personer som drabbas av denna hets. Lika lite som jag tänker ifrågasätta dem som väljer bort det de anser osunt, eller sätta ”diagnoser” på dem. (Bildinklippet i detta inlägg tycker jag är ganska tydligt där: ”a healthy diet” behöver inte alls vara ”fel”!)

   Live and let live! (Med respekt för båda sidor av hälso-myntet)

   p.s. Jag träffar också friska människor ibland 😉 d.s.

 3. Tror att jag kan förstå lite hur ni båda tänker. Jag tänker så här: att om man alltid tackar nej till en bulle eller liknande med tanken att man annars misslyckas med sin nya hälsosamma livsstil så balanserar man farligt nära gränsen till fixering. Jag tror nämligen att kroppen alldeles utmärkt klarar av avsteg från det vardagliga då och då. Självklart ska man tacka nej – om man inte är sugen just då, men inte för man ska slippa dåligt samvete. Sen tycker jag väl rent allmänt att folk skulle kunna lägga mycket mindre energi på vad andra äter för man ska inte behöva försvara det man väljer att lägga på sin tallrik.

  1. Precis! Allt du skriver är sådant jag ofta föra fram här – både på grund av den hälsostress det kan skapa (med sjukdomarna jag har erfarenhet av som följd), men också för att jag blir så urbota less på all hype kring mat och vad andra äter! Det finns liksom fler aspekter på livet – och vissa är bra mycket mer intressanta 🙂

   Om att tacka nej: http://liselotte.livskick.nu/2015/02/17/skot-din-semla-sjalv-och-skit-i-andra/

   Om att lägga sig i andras mat: http://liselotte.livskick.nu/2015/02/16/tallriksmodellen-pa-tvatusentalet-att-valja-varandra-utifran-matpreferenser/

   Tack för din kommentar Marie!

 4. Pingback: Veckans artiklar på Livskick | Liselotte Howard

 5. Pingback: Kosmetisk fitness - fine with me! | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *