Naturligt? Naturligtvis! (Länk- och lyssningstips om livsviktig logik)

Vill du sälja en vara eller tjänst idag, med hopp om att den ska bli populär och prisad av personer som ”räknas”, är det nästan obligatoriskt att, hur långsökt det än må bli, slänga in ordet ”naturligt” i din marknadsföring. För naturligt är fint. Naturligt är gott. Naturligt är bra för miljön, för kroppen, för själen…

Och där kommer vi på den första poängen detta inlägg syftar att göra: ”Naturligt” är ett begrepp som idag används ideologiskt. Det finns en nästan religiös tro på det naturliga som något högre, något bättre. Och valet om vad som är naturligt (och därmed fint) görs av ideologer – i form av smarta marknadsförare, dietförespråkare eller av dig som väljer produkt från butikshyllan.

Etiskt kan det självklart finnas poänger att diskutera ”naturligt” på detta sätt – t.ex. när det kommer till miljöfrågor, men – det kan också, rent filosofiskt ses som ganska arrogant. Det tycker i alla fall Lautaro Arino, en återkommande gäst i en av mina favoritpoddar Mat & Marginaler, med Anki Sundin & Jill Holmström. Lautaro säger, i ett avsnitt som behandlar just begreppet ”naturligt” att:

Det är arrogant att säga att något är onaturligt bara för att vi människor skapat det – det är att bestämma att det är vi som sätter gränsen för vad som är natur eller ej, till skillnad från allt och alla andra på jorden.

Lautaro går sedan vidare och pratar om hur naturligt både våldtäkt och mord är ur ett sådan ”naturens varelser vs människan”-synsätt och hävdar att eftersom vi också är skapade av naturen är det vi skapar lika naturligt – den enda skillnaden är att vi är de enda ”smarta nog” att ta fram kärnvapen och att myror som strider mot en annan stack förmodligen också bombat denna om de bara kunnat…

Anki Sundin, som är nutritionist, väljer det något mer harmlösa (eller, knappt, i vissa kretsar numera…) ämnet mjölk och lyfter argument som ges av mjölkmotståndarna, t.ex.: ”Det är onaturligt att dricka mjölk från ett annat vuxet däggdjur!”. Hon kan, med all forskning i ryggen, tydligt visa hur sådana påstående är precis det där ideologiska jag ville poängtera: ur näringssynpunkt finns inget onaturligt med mjölk. En hund skulle glatt dricka komjölk om du erbjöd den – däremot kan hunden inte själv mjölka kon och ta fram livsmedlet och det är enbart där skillnaden ligger.

Vilket för oss till den andra, närliggande men lika viktiga att skriva ut, poängen jag vill få fram: ”Naturligt” är inget vetenskapligt begrepp – och bör därför inte användas i vetenskapliga diskussioner. Men det gör det ju, tyvärr. För precis som marknadsförarna och dietförespråkarna vill understryka hur naturlig deras vara eller livsstil är, vill de banka in hur vetenskapen visar att de har rätt. Och detta gärna utan kliniska, statistiskt säkerhetsställda bevis. Anekdoter är formen av empiri som oftast väljs, tillsammans med dubiösa ”rapporter” från sponsrade studier.

Mat & Marginaler slår fast:

Det innebär att om någon påstår att de har en metod eller ett piller som har en viss effekt på kroppen, men som inte kan mätas med vanliga vetenskapliga metoder (något som är en kraftig varning för pseudovetenskap), så bör vi betrakta det som att det inte fungerar.

Lyssna på hela avsnittet, är du snäll. (Delen om den magiska draken är både undervisande och underhållande! 🙂 ) Och läs också:

Ren mat: 7 varningssignaler

”Whole foodie – en lektion i källkritik”

Och så kan du ju följa t.ex. The Sceptics’ Guide to the Universe på Facebook och se Youtube-klippet Jill tipsar om i podden. Och tja, tänka till varje gång du läser om något som är naturligt och därmed anses ha superkrafter. (Som v-a-t-t-e-n: Varningssignal på det hörru! För precis som det mesta annat är vatten livsfarligt i fel dos…Livsviktig logik att ha koll på!)

Från jameskennedymonash.wordpress.com
Från jameskennedymonash.wordpress.com

Och du: sen är det helt upp till dig hur naturligt eller onaturligt eller mittemellan-naturligt du väljer att äta och leva ditt liv. Mår din kropp bra? Fine! Mår du bra? Fine! Mår miljön bra? Fine! o.s.v. Som vanligt. (om det nu finns något som heter ”vanligt”…)

Problemet är inte allt vi vet – problemet är allt vi vet som inte är så

(Fysiopoddens Instagram)

Dela inlägget:

10 Comments

  1. Pingback: Naturliga vs onaturliga kosttillskott - Anki Sundin

  2. Pingback: Om Journalistik | Liselotte Howard

  3. Pingback: Ren och kemikaliefri mat – ett retoriskt skämt | Johanna Arogén

  4. Pingback: Dokumenterat Down-Under: lästips från Australien | Liselotte Howard

  5. Pingback: Matprat Livskick vill slippa 2016 | Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *