Att ha utseendet emot sig

Att överviktiga eller ”fula” människor diskrimineras är en vedertagen sanning, med utbredd forskning i ryggen. Lever du inte upp till normer och ideal, eller uppfattas du som subjektivt oattraktiv, stämplas du med en rad andra, ofta negativa, attribut. Inom vården är detta extra bekymmersamt, men det kan även skapa problem i andra sociala sammanhang; som rekrytering och yrkesutövning.

Det sistnämnda läste jag en artikel om nyligen. Den handlade om en kvinnlig lärare, med en master i matematik och enligt egen uppgift väl lämpad för sitt jobb – men enligt andra inte alls kompetent nog eller passande för rollen. Kvinnan i reportaget var dock varken överviktig eller ansedd ful. Hon var istället alldeles för snygg. Så ingen tog henne på allvar.

Visst låter det löjligt…? Men, precis som studier visar hur tjocka människor anses t.ex.  lata, visar faktiskt studier att vackra personer anses t.ex. mindre intelligenta. Inte bara som i ”man kan inte vara både och”, utan även som i ”jaja, hon har bara nått dit hon gjort på grund av sitt utseende”.

Vi människor vill ju gärna skapa fack, som bekant, och skyffla in varandra i tydligt avgränsade boxar. Att utseende och beteende klumpas ihop är smällen vi får ta för denna bekvämlighet. Dessutom spelar såklart misstänksamhet och avundsjuka in. Har någon ”lyckats” med något du själv inte uppnått, eller gör ett jobb bättre än du, är det skönt att kunna skylla på något ytligt. Som personens utseende. Skönhet är på många sätt en tillgång i dagens samhälle, men sådana kan lätt leda till att andra känner sig hotade – och därmed hittar ursäkter att ogilla och diskriminera. Detta gäller både kvinnor och män, men kvinnor har eventuellt en dubbel nackdel i att sexualiseras och objektifieras (”dum blondin”-grejen, ni vet).

Kvinnan i artikeln slutade som lärare trots att hon ”Loved my work with the kids!” – och blev modell…
Första gången jag hört någon säga ”Jag blev modell för att bli tagen på allvar”, faktiskt. Lite uppfriskande med nya perspektiv, eller hur?

Och givetvis bevis på min tes att vi ska göra utseendet mindre viktigt, på alla sätt vi kan. (För jag tolkar ju aldrig saker utifrån mina förutbestämda fack, såklart!) 😉tulips-15155_1280

Jessica har också skrivit en bra text om Den normalviktigas privilegium – läs gärna!

Dela inlägget:

7 Comments

 1. Lorena

  Viktigt! Märker själv att i perioder och sammanhang där jag ansetts som relativt snygg, så har det påverkat min person negativt, eftersom det då blivit viktigt för mig att typ bevara den snyggheten och att en gång vara ”snygg” skapade snabbt en oro för att inte vara tillräckligt snygg.

  Likväl som en alltid blir extra dömd som detena eller det andra när en ser uppseendeväckande ut p g a hudens pigment, synligt fett eller bristen på det. De som inte tror att det här förekommer, är i regel inte utsatta för det.

  Nu orkar jag inte bry mig nästan alls längre även om jag stör mig på att jag fått så mycket skavanker på senaste tiden, kanske p g a väldigt stressiga år. Försöker medvetet vara lite mer neutral och in cognito än när jag var yngre och hade stilar. Vill bli tagen för hur jag är, inte för hur jag ser ut och så är det bekvämt också. 🙂

  1. Bra poäng: att inte bara andras åsikter, utan de egna tankarna om ”upprätthållande” kan vara jobbiga. Skönt att hitta den bekväma rollen – inte för att vara neutral inför andra (ska som sagt inte behövas), men för att själv vara nöjd oavsett stil.

   (Och nej, den som inte tror på fördomar, har aldrig utsatts för dem…)

 2. Jag har tänkt mycket på det här, fast lite åt andra hållet. Att man faktiskt tjänar på att ta hand om sitt utseende. Att det blir till ens nackdel att inte sminka sig, hålla vikten, ha fräscha kläder – i många avseenden. Kanske blir ett inlägg om det framöver 😉

 3. Åsa Jansdotter

  Kan bara instämma med övriga kommentarer, det är en viktig poäng, utseendet kan ligga oss i fatet oavett hur man ser ut. Kompetens och personlighet, sociala färdigheter osv borde ju vara det som är ledande inte hur vi ser ut!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *