Skrattretande Söndagsbilaga: När bantningstips blir humor

Många gånger när jag läser ”Gå ned i vikt”-artiklar blir jag arg och ledsen. Arg för att de är oansvariga, dåligt skrivna och helt utan referenser och källkritik. Ledsen för att jag vet att många av dem kommer att dyka upp som direkta ångestpunkter i mailen jag får från de ätstörningsdrabbade personer jag är mentor åt.

Fast ibland blir jag faktiskt bara glad. Nej, inte glad-glad; men jag tycker det är riktigt roligt. En av mina favoriter (och många gånger Instagram-uthängda) är Expressen Söndag. De skriver lika oansvarigt, dåligt och okritiskt tänkande som alla andra – men de gör det liksom olika varje vecka:

Bild: Readly

Ingen kan anklaga dem att vara köpta av LCHF-maffian eller brödbranschen, direkt. 🙂 (Och om de är det: bara denna söndag – sedan säljer vi ut oss till nästa på tur!).

I söndagens nummer blev det extra kul med deras motsägelser, eftersom de faktiskt förekom inom samma artikel. Reportaget hade namnet ”Ät dig smal med rätt fika och snacks” (Ät dig smal-grejen är alltid lite kul, eller hur?) och inleddes med orden: ”Att avstå sommarens frestelser och tappa kilon? Ja, det går!” (Att mat benämns i samband med synd-retorik är inget nytt, men jag tycker det är roligt att de får det faktiskt vetenskapligt belagda ”avstå från mat = gå ned i vikt” att låta som något crazy de kommit på….). Sen följer alltså lite tips på vad vi ska byta ut mot vad för att bli sådär härligt (?) smala, trots (?) att vi haft en trevlig sommar. Och här kommer det skrattretande in, för:

1) Lördagsgodis ska bytas ut mot nötter, eftersom ”Nötter innehåller nyttiga fetter som sätter fart på fettförbränningen” o.s.v.

2) Drinktilltugget (trumvirvel) nötter, ska bytas ut mot knäckebröd, eftersom ”Nötter är ju nyttigt har du hört, men 1 dl nötter innehåller xxx kalorier”.

Ja, jag har faktiskt hört att nötter är nyttigt… vänta, var, var det nu ifrån…? Ja just, det – sidan här bredvid!
Jag kan inte låta bli att älska detta! 🙂

Något annat som är älskvärt är Hollywood-donnan Maria Montazamis alla goda råd och aforismer. I samma nummer av tidningen som den nämnda fika-dig-smal-artikeln får Maria också komma med lite ”Må bra-tips”. Till exempel säger Maria att hon ”Slår mig ner i trädgården med en bok, ett glas vin och lite nötter”.

Alltså: Välmående enligt Expressen Söndag (denna vecka) –  Ät gärna nötter! Fast ät för guds skull inte nötter!

Ser fram emot att lära mig mer i morgondagens bilaga* 🙂

 

*Givetvis köper jag inte skiten. Den kommer dock med i min Readly-prenumeration, så jag kan varva riktig läsning med skrattretande sådan.

Dela inlägget:

6 Comments

  1. Pingback: Extrakilon i Expressen (vs Aftonbladet) | Liselotte Howard

  2. Pingback: Ultimata lästips för regniga dagar – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *