Bokhora-utmaning

Vad gör en bloggare som är i en period där hen läser mer än skriver och dessutom saknar inspiration till det sistnämnda lite överlag? Jo, hen är såklart med i en bokutmaning. Denna gång är det favvosarna på Bokhora som har knåpat ihop en lista – egentligen tänkt som en fotoutmaning på Instagram, men ni känner ju mig… Here we go i skriftlig form:

1. Jag och min favoritbok:
Det är ju som att be mig välja en favoritdotter! (Fast bland många fler kandidater än två.) Jag har tjatat om Life After Life länge, men samma kärlek har ju uppstått många gånger i livet, till andra böcker. Det ska liksom vara så mycket som stämmer – inte bara språk och story, utan också var JAG är i livet och vad jag behöver/vill ha/blir överraskad av just då. Andra titlar som jag spontant kommer på är The Phantom of the Opera, Lost World, The Poet och Innan Du Somnar. (Rätt varierat, med andra ord!)
2. Ett bokmärke:
Jag är en sådan där som alltid vek hörnen (sorry alla med mer vördnad för bokkonsten!)… Nu löser telefonen det (oftast) själv, så jag använder inte funktionen.
3. Läser just nu:
Tillbaka till henne, Sara Lövestam. Första försöket med denna författarinna och hon håller, även om det inte är något spektakulärt. Nyfiken på hennes nya deckarserie nu.
4. En tidning:
Nej, men massor i Readly. Jag är otrogen läsare men älskar att bläddra i allt från vetenskapliga tidskrifter till brittiska skvallerblaskor. Så det så.
5. En kokbok:
Den enda jag på riktigt har använt mig av – upprepade gånger till och med! – är Hemkunskapsboken från högstadiet. 🙂
6. En bok av en svensk författare:
Försöker få in sådana också, även om det har en tendens att bli övervikt för de engelskspråkiga varianterna. Punkt 3 visar den senaste – som dessutom får med lite svensk kvinnohistoria.
7. Ska läsa sen/TBR:
A God in Ruins. Tillfället måste bara bli rätt! 🙂 (se även 16)
8. Så sorterar jag min bokhylla:
Förr: storlek och färg så det såg snyggt ut (fick riva ur allt vid varje ny bokrea-skörd…) Nu: Titel (jobbigt för min inre pedant att inte kunna styra filnamn på biblioteksböcker, med andra ord…).
9. Att dricka när man läser:
Sure, så länge det inte är alkohol. (Inte för att jag är nykterist, men för att jag vill uppleva böcker nyktert…. Även om vissa säkert hade tjänat på lite salongsberusning 😉 ) Obs! Försiktighet förordas: Vätska och elektroniska produkter ska, som ni säkert vet, inte blandas – och dessutom börjar telefonen  vända blad helt hysteriskt om man droppar på skärmen… 🙂
10. En bilderbok:
Om vi fokuserar på just ”bild”-biten är ju Pettson-böckerna härliga. Älskar små detaljer och figurer med helt egna stories, som bara syns liksom i bakgrunden.
11. Tips för att bota lässvackor:
Gå tillbaka till en gammal trotjänare! Ständig producerande författare, t.ex. i deckargenren, som jag följt sedan start, brukar funka. Ok, Patricia Cornwell t.ex., är ojämn och har haft flera svackor (eller om jag bara blivit äldre och mer kräsen), men kniper det kan jag alltid gå till den senaste Scarpetta, där jag känner alla karaktärer och är med från start. Just denna typ av deckare är ofta lätt- och snabblästa, dessutom – så sedan är man igång och längtar efter något matigare!
12. En tjock bok:
De värsta jag bläddrat mig igenom är nog sådana där ”flera böcker i en” -varianter. Tror t.ex. jag hade Denise Minas Garnethill-triologi i pocket. Blir inte särskilt bläddringsbart, om än trevligt att veta att allt finns på plats. Faktiskt skönt att ha samma ”tjocklek” på alla böcker numera! (om än med olika sidantal, som dessutom är opålitliga mått beroende på format o.s.v.)
13. En serieroman:
Borde jag säkert försöka läsa, eftersom jag tror det finns god kvalitet därute. Men det är ju liksom inte… en bok då?
14. Den bästa platsen att läsa på:
Har alltid varit sängen, men nu har jag faktiskt en alldeles egen läsfåtölj framför öppna spisen i vardagsrummet. <3
15. Att äta när man läser:
Ja tack. Helst något icke-kladdigt, fingervänligt. Typ lösviktsgodis. Men även om jag inte lägger en bok bredvid en blodig biff eller annat svårätet kommer njutningen givetvis med vissa risker. Choklad förstörde nog en del vältummade pockets när jag var yngre – och numera blir iPhone-knappen/skärmen lite svårhanterlig om jag äter något alltför sötat… 😉
16. En planerad semesterläsning:
Hade helst velat spara A God in Ruins till nästa gång jag är i Australien. Tyvärr ser det ju inte ut att hända den närmsta tiden…
17. En bok som får mig att skratta:
Men alltså, roliga böcker går bort. Jag är anti-komedi, och inte bara för att jag är tråkig eller tror jag är finkulturell på något konstigt sätt. utan för att jag sällan tycker det är roligt eller ens underhållande. Fnissar åt GW ibland, dock.
18. Presenttips:
Jag har köpt Emma Tvärtemot till alla vänner som fått barn, sedan en tjejkompis som älskade den som barn köpte den till min äldsta, som älskade den som barn, innan min yngsta älskade… ja, ni fattar.
19. En snygg bok:
Är iPhonen skärmen hel och ren är ju alla böcker snyggt stilrena numera! Skönt för nattduksbords-looken 🙂 (Jag har dock aldrig aktivt valt bort att ha böcker framme på grund av utseendet. Bara varit olika nöjd, liksom…)
20. Jag gillar inte:
Böcker i jag-form. Eller ”det var bara en dröm/hen var död hela tiden”-slut.
21. Senaste boken jag fått:
Folk vet nog att det inte är någon idé att ge mig skönlitteratur (eftersom jag redan har läst den eller ändå vill ha den i e-form). Men jag har nyligen fått ett recensionsex av Wellness-syndromet (håll utkik i Insikt framöver!)
22. Bibblan:
En favoritplats som jag alltför sällan besöker! Sedan e-boken uppfanns och slitet med överfulla bok-påsar försvann ur mitt liv (min rygg är tacksam) blir det bara då och då med liten.
23. En överskattad bok:
Oavgjort mellan Egenmäktigt förfarande och The Secret History (mer om det här)
24. En inte särskilt snygg bok:
Bibeln – den där klassiska röda varianten tycker jag, min minimalism-kärlek till trots, är rätt ful.
25. Förtjänar mer uppmärksamhet:
Kate Atkinson. Läste i en tidning att hon ”slog igenom” med Life After Life – som visserligen är min favoritbok, men herregud… De sju böckerna innan dess då…? Inte helt jämn kvalitet, men jag har älskat tjejen sedan jag var tonåring och förfördes av, den numera kanske något daterade, I museets dolda vrår. (Runner upper på den här frågan: Tana French. Gör Secret History (se 23. bättre än Donna Tartt och skriver snyggt och spännande medan hon håller på!)
26. Ett bokminne:
Massor! Du får ta del av några här, och några i nästa lista jag har på G! 🙂
27. En bok som får mig att gråta:
Beror mer på mig än författaren, tror jag. Vissa gånger är det romantik, andra gånger är det dödsfall… Är jag på det humöret och karaktärerna blivit mig kär kan det mesta starta tårkanalerna. Life after Life slog nog rekord dock (och med den unika, upprepande stilen grät jag ju åt ungefär samma sak 100 gånger om…).
28. En tunn bok:
Vi kom över havet antar jag är tunn (95 sidor i min telefonapp). Absolut inte tunt innehåll, dock!
29. Räddar jag vid en brand:
Jämnt mellan dagböckerna (årskurs 1-typ 1:a ring) och datorn (med alla böcker och dokument jag läst/skrivit). Eller nej, föresten: datorn har vi trippel back up på i diverse moln och urberg, så det får bli dagböckerna.
30. Senaste bokinköpet:
Eftersom vi har fria bibliotek i Sverige så blir det väl samma svar som punkt 18.
31. En bok och en katt:
Är allergisk 🙁 Annars tänker jag att det vore rätt ultimat med en katt i knät framför den där öppna spisen och en god bok…

Processed with Moldiv

Dela inlägget:

5 Comments

  1. Pingback: Tacksamhetstisdag: Orden | Liselotte Howard

  2. Pingback: Sommarlov med Kulturkollo | Liselotte Howard

  3. Pingback: Tisdags-tips; Lite Gott och Blandat | Liselotte Howard

  4. Pingback: År 2015: en sammanfattning | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *