Vad var giftigt, nu igen? Om sockerfri alkohol eller alkoholfritt socker

Så kom den igen. Rubriken om hur mycket ”dolt” socker ”ditt favoritvin” innehåller. Till sommaren, julen och påsken och – tja, ni vet, alla svenska högtider, skriver tidningarna gärna om alkohol. Förmodligen för att det är då svensken (främst) bryr sig om drycker som innehåller detta gift.

Men hur vad det nu med arten av gift i vinet eller din ölen…? Samma dag som Aftonblaskan körde den (förmodligen copy-pasta:de från förra gången det begav sig) rubriken om ”socker i vin” såg jag även en reklam för öl. Några flaskor på en tunnelbaneplansch, med titeln ”Mer smak, färre kalorier”. I brödtexten fick vi sedan veta att ölen innehöll mycket mindre socker än vanlig. Och just det ja, som i förbigående nämns också att den är alkholfri…

Jag har visserligen tidigare definierat och diskuterat det här med vad som är giftigt (och som en bisats: vad som är ”naturligt”), men var ändå tvungen att wikipedia:a lite. Och tänka sig: Under ämnet ”Socker” finns visserligen rubriker som ”Hälsa”, med otrevliga underrubriker som ”Karies” och ”Diabetes”… Men det är under ämnet ”Etanol” jag hittar rubriker som ”Toxikologi” och ord som ”drog” och ”död”. Skulle en inte då kunna tänka sig att det kanske är så att alkohol är aningen farligare för människorkroppen än socker…?
Mediavärlden verkar uppenbarligen inte tycka det. De förespråkar hellre sockerfri alkohol än sötsaker (som, förutom den förhatliga körsbärslikör-pralinen – ofta är helt alkoholfria). Hellre torrt vin än vindruvor (sockerbomber!) i kvällstidningslogikens förtrollade värld.

Här någonstans vill jag för övrigt flika in att jag gillar etanol. I alla fall i dess mer trevliga former, som ett gott australiskt shiraz. Jag dricker gärna vin då och då och har inga moraliska invändningar eller djupare funderingar kring detta beteende. Jag förespråkar givetvis ingen ökad användning eller blundar för de negativa konsekvenserna alkohol kan ha när det missbrukas – och jag tänker inte ens låtsas som att jag tror att det är särskilt hälsosamt i ren kroppslig bemärkelse (studierna om positiva effekter av rött vin är som jag förstått det lite sketchy och kausaliteten kanske inte riktigt kristallklar). Men, tja – jag tycker det är gott och trevligt och mår bra av att tillåta mig själv de där vinglasen när tillfälle ges.

Ganska exakt som jag tänker kring socker, med andra ord*.

Allt är giftigt i för stora mängder, och allt vi stoppar i oss är inte optimalt för vår fysiska hälsa. Men i moderation och med sunt förnuft – och därtill frihet från förbud och mat/dryckglädje – anser jag att vi kan stoppa i oss saker ändå. Både socker och alkohol, om vi har lust. Det ena är dock ett gift. Inte det andra.

vindruvor
Härligt härligt! (men farligt, farligt…?)

Det säger en del om dagens samhälle att varningarna numera gäller i omvänd riktning, eller hur…?

 

*Om någon undrar: jag får i mig betydligt mer (”dolt” 😉 ) socker än alkohol, sådär generellt sett

Dela inlägget:

7 Comments

  1. YES!!!! Detta har jag tänkt huuuuur länge som helst på, tack för att du satte ord på det! Det är enormt känsligt att prata om detta i Sverige, ingen vill lyssna på att alkohol är en av de få bevisade orsakerna till cancer, men socker – det vill man vara försiktig med. Gaaa!!!!!

  2. Pingback: Gisele Bundchen & Tom Bradys kosthållning – ännu en vilseledande förebild | Johanna Arogén

  3. Pingback: Recension: ”Lyckomyten – en arg bok om lycka” av Ingemo Bonnier och Leone Milton | Livskick

  4. Pingback: Behöver vi utbilda barn i näringslära? | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *