Matig mot-trend: Ett påhopp på diettrender generellt och ren mat-trenden specifikt

Jag tror det är svårt att läsa den här bloggen utan att ana vad jag tycker om diet-trender. ”Skeptiskt” är ett diplomatiskt begrepp vi kanske kan använda. Denna skepsis kommer sig delvis av mina ätstörnings-erfarenhetsfärgade glasögon; egna upplevelser men också andras (dieter kan leda till ätstörningar, oavsett tidigare psykiska problem). Men jag är också skeptisk på grund av den avsaknad av evidensbasis trenderna obehagligt ofta uppvisar, samt den till synes totala bristen på källkritik hos dess utövare och media som sprider dem. För att inte tala om att trend = kommersialisering = kaptialisering – det är alltid någon som tjänar pengar på diettrenden (och denna någon kanske i vissa fall därför tänker mer på det egna ekonomiska välmåendet än på befolkningens hälsomässiga dito…?). Mer trend än hälsa gäller tyvärr lite för ofta för att jag ska hurra när det kommer nya ”revolutionerande” rubriker om mat.

Så. Det var inledning nummer ett. Här kommer nummer två, där jag tänker redogöra för varför jag mer specifikt är ”skeptisk” mot trenden ”ren mat/clean eating”. Om du tillhör dem som äter ”rent”, mår toppen, har kul i köket, inte försöker pracka på alla du möter samma kosthållning, känner att detta är något du vill göra för alltid, eller för en stund… tja, då vill jag bara gratulera dig. Du kan sluta läsa nu. Eller fortsätta, utan att ta åt dig. Här kommer i alla fall grunderna för min skepsis:

1) Jag gillar inte kategorisering av mat. Är nåt ”rent” måste vi ju anta att annat är ”smutsigt”, eller? Och vem har tolkningsföreträdet? Vem får dela in livsmedel i ”rätt” kategori? (Läs också ”Om att exludera mat och människor”)

2) Kategorisering av mat leder – hos vissa – till känslor av skuld och skam. Moralisering av mat kan bidra till ätstörningar, eller allmänt dåligt mående. Kanske inte fysiskt – men psykiskt. (Läs också ”Förlåt mig för att jag har syndat” och ”Ren mat eller rent helvete?”)

3) Ren mat-dieten är en superb ”ursäkt” för anorexi/ortorexi. Inte lika uppenbar på som 5:2-skiten (till och med den med dålig koll på ätstörningar kan ju ha svårt att gå med på ”Nej, jag hoppar över att äta idag”-grejen) och mer sofistikerad än vegetarian-varianten (vego-mat är liksom för bra och inkluderar så mycket idag). Med ”eat clean” kan du ganska godtyckligt (se punkt 1) rationalisera bort stora grupper av mat. Ätstörningar älskar att få rationalisera bort mat, tro mig. Och, om ni nu har minsta tveksamheter kring detta: ätstörningar är något väldigt, väldigt dåligt.  (Läs också Hej Blekks ”Ren mat: 7 varningsignaler” och min egen ”Att bli sjuk av hälsosam mat”.)
Hoppas att det inte behövs, men för att förtydliga: alla som gillar att äta ”rent” har inte en ätstörning i mina ögon. Se inledning av inledning två igen 🙂

Okej. Då var inledningarna avklarade. Nu kommer vi till hela orsaken till det här inlägget: att jag har hittat en mot-trend. Det är ju så: när något trendar ett tag – ofta utan att leda till att utövarna når ett bestående tillstånd av högre lycka/smalare kropp/större framgång (kanske för att dessa saker inte är synonymer, vilket trenderna ofta utlovar…?) – så blir det ju ofta så. Käka light-produkter i tio år, sedan kanske det är dags för LCHF? Ät bara protein tills magen säger ifrån, sedan kanske du vill ha lite härliga fibrer i form av kolhydrater?
Och så: Nu har ”Eat clean”-böckerna börjat damma i kokbokshyllan, så då är det dags för en ny guru. Hon heter Gizzi Erksine – och vill såklart också tjäna pengar, men hon är i alla fall kock (få som skriver matböcker är ju det idag…) och hennes bok har det tilltalande namnet ”Gizzi’s Healthy Appetite”. Låt mig citera några grejer ur en intervju med henne (Grazia UK,  Aug 10 2015)- återigen, med avsikt att sälja boken – men övrigt funkar det rätt bra med allt jag babblat om ovan (och vi människor gillar saker som stämmer överens med vår egen åsikt 😉 ):

 • Clean eating is not healthy eating. In my opinion it’s a really unhealthy attitude. It’s suggesting that eating raw foods and vegan foods is the healthiest way of living, and it’s not. Any good nutritionist will tell you that we need a balance of protein and wholegrain carbohydrates in our diet.
  Min kommentar: Att säga att ett sätt är bäst brukar sällan båda gott. Men balans är ju otrendigt och nutritionist verkar ju jobbigt att utbilda sig till, eller hur…? 🙂
 •  I wanted to look at the clean eating trend from a chef’s perspective. A lot of people heavily involved in clean eating are not professional chefs, and you can tell – many of the dishes have no flavour or taste rank!
  Min kommentar: Hur tänker hon nu? Ska maten vi äter smaka nåt också…? 😉 (jag betackar mig för recept på ”jättegod rawfood-tårta” och  liknande nu – såklart olika typer av mat kan smaka gott, men med kock-grejen har hon en poäng).
 • I want all to start loving – and understanding – food again, not fearing certain foods or eliminating them from our diets. A lot of people are turning their backs on foods, not in a healthy way, but purely because they’re following a trend. Many don’t understand what they’re doing.
  Min kommentar: Det där med evidensbasis och källkritik, ja…
 • We find it easier to latch on to what not to do rather what we can do. We’re attracted to something that is easy to follow rather than having to think about eating three meals a day and eating in moderation.
  Min kommentar: Trender är, oavsett hur gärna de understryker att de inte är det, ofta tilltalande i form av ”quick fix” eller sin till synes enkla väg till hälsa.
 • Eat dairy unless you’re genuinely intolerant. Eat wheat unless you’re genuinely intolerant. People follow a trend to be healthy, but, in fact, they’re not healthy, because they’re not thinking about the consequences.
  Min kommentar: Om vi måste tänka själva, om vi inte rakt av kan kategorisera ”bra” och ”dåligt” blir det ju sådär svårt igen.  Rationalisera bort-ursäkten är tilltalande, även för den som inte har en ätstörning (eller är på väg mot den) – men kanske inte det bästa för hälsan (fysisk och/eller psykisk!)
 • The clean eating movement is almost exclusively led by young women, which concerns me. It suggests to me that sometimes it’s less about health and more about weight loss.
  Min kommentar: Jag vill inte genus-generalisera rakt av, men ja – hon kan ha en poäng här. Oavsett så är trender, maskerade som ”för hälsan!” tyvärr väldigt ofta egentligen riktade rakt mot ”bli smalare/passa bättre in i skönhetsidealet”.

Nu kommer jag ju inte köpa ”Gizzi’s Healthy Appetite”, hur väl hennes resonemang än stämmer överens med mitt eget. Men hon kanske hjälpte mig att göra några nya (eller banka in gamla) poänger här…?trash-313711_1280

Hälsosam aptit-trenden är nog i alla fall en mot-trend vi på Livskick kan sägas skriva under på – Hållbar hälsa börjar ju liksom med sunda ideal; och där ingår ideal för vad du lägger på tallriken…

Dela inlägget:

4 Comments

 1. Pingback: Premiera inte osunda beteenden | Johanna Ahlsten

 2. Pingback: När saker lever upp till hypen - böcker som överraskar | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *