Katrin Zytomierska är inte Frisk & Fri (men det är Maja!)

Om du befunnit dig på sociala media de senaste dygnen är detta förmodligen det 777:e inlägget med namnet ”Zytomierska” i sig du ser. Men det är förmodligen ett av det minst arga du kommer att ta del av. För jag är inte arg på Katrin efter hennes inspel i ”Malou efter 10” i måndags. Jag tycker synd om henne. 

Nu undviker jag helst att hobbypsykologisera över namngivna personer, så jag tänker inte gå in djupare på så än vad jag tror och tycker om kvinnans uppfattningar om sig själv och sin omvärld (varav delar jag för övrigt är övertygad om baserar sig i en stark vilja att provocera, vilket jag inte vill ”lägga mig för”). Jag tänker faktiskt inte ens gå in på hennes ”argument” i klippet. Min man kunde, trots att han ligger hemma sjuk, metodiskt plocka isär varje mening baserat på kunskap i både retorik, statistik och logik (dessutom hade han rätt kul, för första gången på länge – tack Katrin!). Jag nöjer mig med att säga ”Hon har FEL”. (Om du lyssnade noga insåg du dessutom att till och med Katrin tycker att Katrin har fel, eftersom hon säger emot sig själv med bara sekunders mellanrum, genomgående i hela intervjun).

Maja Engström däremot… Maja har RÄTT.
Hon har rätt i att det handlar om mer än detaljerna, mer än ytan, mer än ”hälsan”.
Hon har rätt i att detta är politik, att det är påverkan, att det är psykologi.

Maja har rätt i att vad vi ser i det sociala rummet påverkar vårt mående – och att det har potential att förändra, och bredda, våra ideal.
Hon har också rätt i att alldeles för många barn och unga är missnöjda med sin kropp – och att det i sig kan vara farligt.
Hon fick inte tala till punkt, men har dessutom rätt i att vikt inte måste vara avgörande för hälsa – och att det förmodligen vore mer avgörande för folkhälsan att sluta fokusera så starkt på just vikten.

Sa jag att Maja är min kontaktperson på Frisk och Fri – riksföreningen mot ätstörningar –  i vår lokalavdelning här i Norrköping/Linköping…?  🙂
Jag är sjukt stolt – i en värld som faktiskt innehåller mer än de sjuka krafterna.

Dela inlägget:

7 Comments

  1. Jag har sett prat om den här debatten nästan överallt men har inte hunnit kolla förän nu…. Jag satt bara och väntade på att Maja skulle få tala till punkt och att Katrin skulle säga någonting bra… Jag blir för upprörd för att ens kunna sära på tankarna.
    Men jag håller med; Katrin har fel, Maja har rätt!

  2. Pingback: 5 saker du behöver komma ihåg om att bli frisk från en ätstörning (eller om strävan efter självacceptans) | Johanna Arogén

  3. Pingback: Fredagslistan | Liselotte Howard

  4. Pingback: Min sämsta dag som frisk är bättre än mina bästa dagar som sjuk (men mina bästa dagar som sjuk var bättre än hans bästa dagar som sjuk) | Liselotte Howard

  5. Pingback: Är tjock verkligen det värsta en människa kan vara? | Johanna Ahlsten

  6. Pingback: Att mobba tjocka människor för att ”motivera” till hälsa fungerar inte | Livskick

  7. Pingback: Oprah och Viktväktarna (och om att faktiskt vilja gå ner i vikt) | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *