Tisdagstipset: Lyssna! (om ätstörningar)

Har inte ens lyssnat färdig ännu, men DET HÄR är så sjukt intressant – och galet berörande för mig personligen – att jag måste dela direkt.

kropp och själ anorexia nervosa

Äntligen någon som säger att anorexia nervosa inte bara kommer sig ur en önskan om att bli smal – eller ens ur ett extremt behov av kontroll på grund av omvälvande livsshändelser eller depression!

Äntligen någon som säger det jag upplevde som allra starkast; att det är ”skönt” att vara hungrig, att det blir ett beroende att gå på sparlåga, att det kan vara härligt berusande att minimera sitt matintag!

Äntligen någon som säger att det kan finns en förklaring till varför jag nästan genast gick igång på att gå ned i vikt, och att den förklaringen inte var ett utseendeideal* eller ett behov av att vara destruktiv som ett rop på hjälp*!

Och samtidigt…

… hoppas** att ANGI-projektet inte hittar några förbannade gener (varken i mitt eller andras blod) och att forskarna egentligen inte har någon aning om vad de snackar om – för har JAG den biologiska sårbarheten… så kan min tjejer också ha den… 🙁
(dr Bulik: jag skulle förmodligen bli MINDRE orolig om ungarna sa att de ville dricka alkohol…***)

*Dessa anledningarna kan så klart också förekomma – och vara minst lika verkliga, jobbiga och värda att utreda

**Fast jo, om de uppfinner ett vaccin eller en medicin samtidigt vore det helt okej!

**Nope, alkohol är inget jag uppmuntrar, detta är en relativ jämförelse

Dela inlägget:

8 Comments

 1. Lorena

  Bra, intressant, men faktiskt superdumt av ”ledande forskaren” att sitta och säga att det finns kroniker, det finns inga kroniker, bara undermålig/otillräcklig hjälp. Nu låter jag dogmatisk men jag har sett dessa utdömda ”kroniker” bli friska så många gånger inklusive mig själv efter ibland så mycket som 30 års sjukdom. Bara rätt kontext och resurs infann sig.

  1. Jag tänker att hon menade kroniska som i att den biologiska svagheten alltid finns kvar – som hos en alkoholist. Men precis som att en kan leva som nykter alkoholist kan en leva som icke-svältande anorektiker. En måste bara undvika dieter och näringsbrist för all framtid (vilket, precis som fallet med att undvika alkohol, knappast är någon hälsoförlust).

   Sedan tror jag såklart att det finns fler orsaker till sjukdomen än de biologiska och att andra blir av med allt (utom minnena, givetvis) när de blivit friska.

   Min lättnad i detta är att jag inte känt igen mig i mångas beskrivning av sjukdomens start, funktion i livet och vad som varit svårast i att bli fri… (t.ex. För mig var inte viktuppgången eller kroppens förändring så fasligt jobbig, däremot gjorde det faktum att jag inte kunde svälta och vara ”hög” att jag hade ”abstinensbesvär” rätt länge). Det är skönt att höra att jag faktiskt inte bara inbillat mig allt, att det finns fler som känner som jag – och att det kanske till och med finns en förklaring till det.

   1. Sen förstår jag dock vad du menar med att döma ut folk som kroniker – jag har uppfattat att vården är lite snabba att göra det ibland, bara för att DE inte lyckas ge verktygen till frihet… Ovärdigt.

 2. Pingback: Det här med diagnoser | Liselotte Howard

 3. Pingback: Mobbing kopplas till ätstörningar – både för offer och mobbare | Livskick

 4. Pingback: Vi behöver öka kunskapen om ätstörningar | Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *