Jullistan

Jag kallar mig kanske inte ”Grinch” som lillasyster… Men som denna blogg-lista (liksom kanske tidigare julrelaterade inlägg) ska avslöja är jag nog ingen julfantast heller…

Pepparkakor eller lussebullar? Gillar egentligen bara mjuka fikabröd och ääälskar saffran… men lussebullar blir ju alltid för torra? (nu räknar jag både sådana jag försökt mig på själv & sådana proffs har gjort = jag gillar riktigt degiga saker). Så: pepparkaka. (Mjuk, såklart!)

Skumtomtar eller knäck? Skumtomtar! (Knäck är ju bara en äckligare variant av kola egentligen? Jag ogillar dessutom ren smörsmak, är inte galen i nötter och har svaga tänder.)

Köttbullar eller prinskorvar? Nej tack (men som barn älskade jag farmors egenrullade köttbullar)

Julkorv eller julskinka? Nej tack (men som barn gillade jag den varma skinkan kvällen innan julafton – julkorv har jag nog aldrig ätit?)

Lax eller sill? Lax! Faktiskt det enda jag på riktigt äter från julbordet (tillsammans med potatisen och grönsakerna). För att älska rå fisk tycker jag fasligt illa om sill.

Sylta eller pastej? Nej tack (aldrig ätit, faktiskt).

Paradis eller Alladin? Ingen choklad-lover, men Alladin – för fler nyanser och större variation (och finare kartong).

Revbensspjäll eller Jansson? Nej tack (bara smakat Jansson, inte min grej).

Glögg eller julmust? Hmm. Gillar mulligt rött vin och glöggkryddor – men glögg kan också smaka saftigt konstgjort och blaskigt… Så must, på grund av bättre chans att lyckas.

Rödbetssallad eller dopp i grytan? Nope (Jag är ingen julbordsmänniska, börjar både ni och jag inse…)

Ris ala Malta eller gröt? Får man välja havregrynsgröt? I sådana fall det! (risgrynsgröt smakar barnmat – och upphöjt i två i ris  a la Malta)

Favoritjul
24 december 2010

Hemma eller borta? Tänkte säga ”hemma”, men tänker då ”barndom” = ”hemma hos mamma och pappa”. Har aldrig firat en hel julafton i eget hem; traditionen lyder: lunch hos farmor och farfar med pappas släkt till och med cirkus Kalle Anka, sedan myskläderna på hemma hos mina föräldrar, dit mormor också kommer framåt kvällskvisten och vi äter den goda maten (lax, frukt, kex, godis…).

Utomlands eller Sverige? Hade jag råd skulle det bli utomlands varje år! (testat två, underbara gånger, i Australien).

Ge eller få? Alltid roligare att ge, men jobbigt när man inte känner att man hittar rätt sak till rätt person… (fast välgörenhet funkar för alla!)

Mysteriet på Greveholm eller Sunes jul? Sune såklart! (säger något om hur gammal jag är, tror jag… Lillebror följde Greveholm, minns jag dock)

Chokladkalender eller paketkalender? Eftersom chokladen i sådana alltid är äcklig, och jag inte väljer choklad som godis i första hand: paket. Jag och dottern delar på en skönhetskalender i år – faktiskt riktigt kul!

Plastgran eller äkta? Äkta – men hos mamma och pappa, så jag slipper dammsuga!

Arne Weise eller Ernst? Alltså, jag och tv är ingen bra match, så egentligen ingen.  (Har dock sett Arne flest gånger, skulle jag tro.)

När vill du att första snön ska falla? Aldrig! (kyla och väta och halka – blä!)

Har du haft en grön gräsmatta på julen? Eftersom jag aldrig bott i Norrland – ja. (Och gul/brunbränd i Australien.)

När är det dags att pynta? Brukar släpa mig ner till källaren första advent och hämta några ljusstakar för att det ska bli lite ljusare inomhus. Och så ställer jag upp utvalda delar av pyntet barnen släpar hem om nöden (= barnens humör) kräver. Annars inget. (”Vi är ju ändå inte hemma hela julafton” är min ursäkt.)

Kan du komma på något negativt med julen? Utöver stress, press, förväntningar, tvingande föreställningar, äcklig mat, ensamhet, missbruk, misshandel…? Nej inget, faktiskt 😉 (de tre sistnämnda har jag dock inte upplevt själv, bör sägas!)

Favoritjulfilm: Ensam hemma är den enda jag kommer på. Med andra ord: inga superfavoriter i denna genre…

Favoritjulkalender: Sune, sa jag ju. Men Barna Hedenhös var fint att se tillsammans hela familjen förra året.

Blir du mättad av julen när den är slut eller vill du ha mer jul? Mättad innan – förutom på pepparkakskrydda, saffran och skumtomtar.

När öppnar du dina julklappar? Om jag får något av barnen/mannen: på morgonen innan vi åker norrut (antingen 23:e eller 24:e). Majoriteten: hos mamma och pappa sent på julaftons kväll. (I Australien/hos svärföräldrarna: den 25:e)

Favoritjuldoft: Kryddnejlika

Vad framkallar mest julstämmning? Levande ljus och juldofter.

Vad är viktigast med julen? Att barnen har det bra (enda anledningen jag firar faktiskt – sorry övriga anhöriga och världssamvetet o.s.v.)

Läs också (eller, ”istället för” kanske jag borde säga): Tre tips för en finare jul

Dela inlägget:

6 Comments

  1. Pingback: Jul eller jul? (Blogglista) | Johanna Ahlsten

  2. Pingback: Nedräkning (Mer om mig) | Liselotte Howard

  3. Pingback: Säg det som skaver! (fast kanske inte just idag..?) | Liselotte Howard

  4. Pingback: Bra början (behövdes!) | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *