Kändisar som berättar vad de äter (med genusperspektiv)

Jag läser rätt mycket tidningar av typen ”Intervjuer med aktuella kändisar”. Jag föredrar välskrivna magasin och ofta kan intervjuerna innehålla intressant information om både filmer, musik, tankar, teorier och personliga livsberättelser. Men nästan undantagslöst innehåller de också information om vad personen i intervjun äter.

När jag skriver det så här låter det helt absurt, i alla fall i mina egna öron. Ok: ”X släpper en nya skiva, som bygger på hens engagemang för barn som lever med missbrukande föräldrar, eftersom hen själv växte upp med en alkoholiserad pappa och hen talar varmt om sin resa av personlig utveckling… och om vad hen åt till frukost.”  (Om kändisen själv inte frivilligt gör en utläggning om sina matvanor ser intervjuaren undantagslöst till att väva in detta i artikeln ändå genom att skriva orimligt många rader om hur de ses på en flashig restaurang/ett pittoreskt fik och samtliga detaljer om vad artisten beställer in, samt hur hen inmundigar detta.)
Ska omeletten/hamburgaren/räksalladen få mig mer intresserad av musiken…? Nej, givetvis inte. Det ska få mig att förstå varför kändisen ser ut som hen gör, och det är viktigt, för kändis blir en inte om en ser ut hur som helst. Typ.

Jag hoppar diskussionen kring det självklara antagandet att den mat du äter = ditt utseende (ni vet, gener, livsstil, psykisk hälsa och stylister respektive photoshop förväntas inte spela in…), och går rätt på det jag anser mest intressant i dessa små ”du är vad du äter”-återgivningar: nämligen skillnaderna mellan om kändisen är en man eller om kändisen är en kvinna.

Om kändisen som berättar vad hon äter är kvinna berättar hon något av nedan:

 • Om sin nya veganska/probiotiska/råa diet som gör att hon orkar såååå mycket med (oftast med namn på kändisdietisten som kommit på dieten).
 • Om alla sina guilty pleasures (oftast choklad, som verkar vara etta på skuld-listan).
 • Om hur mycket och ofta och dåligt hon äter (pizza är en het kandidat här).

Om kändisen som berättar vad han äter är man berättar han något av nedan:

 • Om hur jobbigt det var att äta upp sig till rollen som biffig maffiaboss (pizza figurerar här också)
 • Om hur yr, matt och psykiskt dåligt han mådde av att banta ner sig till rollen som Holocaust-överlevare (stort fokus på galna tankar på mat och andra ätstörningsrelaterade symtom tas ofta upp).
 • Om att han faktiskt ofta lagar maten hemma (gärna med en överseende-leende-kommentar om hur hopplös frugan är i köket).

Alltså, egentligen behöver jag väl inte säga så mycket med…?

Men om vi ska sammanfatta: Kvinnor berättar om hur de äter relaterat till sin (oftast smala) kropp. Män berättar om hur de äter relaterat till sin (oftast tillfälliga) prestation. Kvinnor anses sköna och avslappnade (men eventuellt lite lögnaktiga) när de äter mycket. Män anses sköna lite oavsett vad de äter (och premieras för sin ärlighet om sitt mående). 

Nu är ju jag inte intresserad av andra människors matvanor överhuvudtaget. Men om jag vore det lovar jag att intresset skulle vara lika för kvinnor och män.

Sluta med sexist-skiten, alltså. Tack.blå rosa choklad kvinna man

 

Läs också: Smala kvinnor som äter skräpmat

Dela inlägget:

9 Comments

 1. Pingback: Gisele Bundchen & Tom Bradys kosthållning – ännu en vilseledande förebild | Johanna Arogén

 2. Pingback: Hur blev kolhydrater "kolhydrater"? | Liselotte Howard

 3. Pingback: När allt ska knytas till en (hälsosam) livstil slår alla till slut knut på sig själva (och sin hälsa) | Liselotte Howard

 4. Pingback: Mer om filmstjärnor i media (det här med mat-mani och styrke-fokus... igen) | Liselotte Howard

 5. Pingback: Undantaget som bekräftar regeln (som säger att vi måste flasha med hur hälsosamma vi är) | Liselotte Howard

 6. Pingback: Bakom kulisserna: Journalister som försöker leva på kändisdiet | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *