Föredömligt friskinriktad hälsorapportering

När jag skriver om media och journalistik och tidningar riktade mot kvinnor blir det väldigt lätt väldigt negativt. Men, i enlighet med tanken att bitterhet också skapar glädje när cynismen krossas, gör det mig extra glad när jag kan skriva något positivt. Och det kan jag verkligen, efter att ha fått detta meddelande under en av mina Instagram-bilder:

Visste du att Gisela van der Ster granskar alla hälsojobb i tidningen så att vi inte väljer information, vinklar eller ord som kan trigga osunda ätbeteenden? Så borde alla tidningar jobba, om du frågar mig. //Kicki Norman

För dig som inte vet vem Gisela är: leg. dietist som skrivit en klassiker inom ätstörningsvård – Mattillåtet – och som ofta uttalar sig i frågor om hälsa som går över styr och leder till ohälsa.

För dig som inte vem vem Kicki är: chefredaktör på Daisy Beauty, som skriver främst om skönhet, men som dessutom är en förebild inom pressetik och källkritik. (Jag har skrivit om henne tidigare, t.ex. här)

Dessutom är hon kanon på att ta till sig kritik och öppen för att tänka nytt. Nu tror jag inte rekryteringen av Gisela var min förtjänst direkt, men jag vill ändå nämna att hon, även då på Instagram, lyssnade på mig när jag kommenterade en tidigare artikel om just ätstörningar (som tyvärr nämnde lite för många siffror och annan triggande information). 🙂

Jag vill också nämna – även om det nog är uppenbart – att jag håller fullständigt med om Kickis slutsats att alla tidningar borde jobba så här. (Min bittra sida hälsar: Dit har vi låååångt kvar…)

Daisy Beauty Magazine (Omslagsfoto: Jakob Dahlström)
Inte intresserad av krämer, Kakan och Kardashians? Läs ändå pga Kicki! 🙂

 

p.s. Tycker du smink och skönhetstjafs är ytligt och utseendefixerat? Läs vad jag tyckt och tänkt om detta tidigare: t.ex. här och här. d.s.

Dela inlägget:

4 Comments

  1. Hejhej!
    Även om jag så klart alltid lyssnar på dina goda förslag så måste jag själv ta åt mig äran av den här idén, att jobba med Gisela. Hon har varit med oss sedan allra första numret för fem år sedan och hennes tänk är integrerat i vårt. Jag har stött på henne via en f.d. ätstörd bekant, går till henne själv och även intervjuat henne för andra tidningar innan jag startade mig egen.
    kram
    Kicki

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *