Undantaget som bekräftar regeln (som säger att vi måste flasha med hur hälsosamma vi är)

Jag har ju flera gånger varit inne på det här med att media (och kanske människor själva?) idag har ett behov av att koppla allt vi gör till hur god hälsa vi (relaterat till dagens hälsotrender) har; kändisar ska berätta hur de äter för att förklara sin framgång, filmstjärnor ska koppla sina rollfigurer till hur starka de blivit av en viss träningsform och tv-program om mat ska leva upp till bestämda klyschor om det hälsosamma livet.

Men det finns undantag. Självaste Hollywood Reporter (som jag var putt på här angående just den där reglen) konstaterar nämligen att:

 Celebs and industry bigwigs might hide age and weight stats, but they’re quite upfront about insomnia. 

Sedan följer ett långt reportage om insomnia, och om hur kasst typ samtliga statusbärande personer i Hollywood sover. Var och varannan går på kemiska eller ”naturliga” sömnmedel, testar akupunktur och healing och blir lurade till både det ena och det andra för att få till sin sömn. För att sova kan de inte, och sömn är ju minst lika viktigt för hälsan som både kost och träning.

Skillnaden på sömn och de andra beståndsdelarna för en hälsosam kropp verkar dock vara att: sömnlöshet är okej att prata om. Faktiskt nästan skryta om.

Jag tänker inte försöka mig på någon djupare analys av detta, men kan väl kanske gissa att vi vissa fortfarande har den här bilden av ”upptagen = framgångsrik”. Dessutom sover en helt värdelöst om man bantar och tränar för hårt, så insomnian kanske faktiskt inte är ett undantag egentligen: säger du att du sover dåligt säger du också att du har fullt upp med att bli ”hälsosam” enligt nutidens alla regler.

Nåja. Skönt med lite ärlighet om ohälsa ibland, i alla fall.

stjärnor sömnlösa

(Vill du läsa allt om hur dåligt Clooney och Spielberg sover finns artikeln här.)

Dela inlägget:

2 Comments

  1. Jag tycker det är ännu värre när man skryter om att man minsann inte sover som man bör för att man är såååå upptagen… Som att det är prestigefyllt att vara stressad och jobba dygnet runt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *