Min sömn: listad

Ett erkänt knep bland bloggare i bloggtorka (utöver att tipsa om andras texter) är så klart att göra en blogglista. Det finns rätt många därute – och idag föll jag för den om något jag förmodligen borde få mer av: nämligen sömn!
(Johanna, med sitt återhämtnings-varumärke har såklart gjort en liknande redan! 🙂

måne natt

→ När brukar du gå och lägga dig?
Mellan 21 och 23:30 kanske (regelbundna vanor var viktigt ja…) Beror på hur lång tid alla kvällens aktiviteter tagit (överleva skolhämtning, ev. träningspass, fixa mat, äta mat, duscha, duscha barn, borsta tänderna, läsa för barn, bråka med barn om att mamma faktiskt måste få vara uppe lite längre än en 6-åring, bråka med barn om att hon faktiskt måste gå och lägga sig innan sin mamma o.s.v.) På helgerna blir det (aningen patetiskt) nästan alltid tidigare (eftersom det inte finns lika mycket bråkiga aktiviteter) och det är inte sällan jag somnar före båda barnen (dock inte igår)

→ När vaknar du?
Vilken av gångerna…? Någon gång kring 2:00 för att gå på toa, någon gång kring 4:00 för att 6-åringen kommer in från sitt sovrum, någon kring 5:30 för att 11-åringen går upp – och sedan (om jag har turen att somna om) kring 7:00, då vi faktiskt måste gå upp. Är jag ledig kan jag i vanliga fall sova hur länge som helst, men jag vet inte om det är åldern… numera är det svårt att stanna efter 9:00 (hur trött jag än är). Imorse var jag och Liten till exempel klarvakna den där ”måste upp till skolan”-tiden, trots att vi inte har något på söndagsschemat förrän vid 16. (Fast damen var vänlig nog att sköta sig själv efter en snabb frukost, så jag sov faktiskt nån timme till där innan nio!)

→ Är du morgonpigg?
Beror nog på övrig energinivå. Jag vaknar väldigt lätt och behöver aldrig ställa några alarm, men sedan är jag ofta seg en liten stund. Om jag ska (som vissa helger) träna på förmiddagen måste jag gå upp lååång tid innan för att vara redo att röra på mig. Vardagar är det mer påtvingad pigghet när vi går utanför dörren och ska ta oss till skolan.

→ Vad finns på ditt nattduksbord?
Det förlorade jag i senaste flytten; jag och mannen fick minsta sovrummet, så nu får det plats ett nattduksbord, en säng och en hög byrå med kläder. Jag hamnade bredvid byrån – men där har jag både body mists, läppbalsam och handkrämer.

→ Vilken låt är allra bäst att somna till?
Nä, det går ju inte.

→ Vad gör du i sängen innan du somnar?
Numera är jag en sån där typsisk sociala media-scrollare. Har det dykt upp meddelanden eller mail (ja, jobbmail också) svarar jag oftast. Sedan, beroende på hur lång tid allt detta tagit, läser jag, tills jag tappar telefonen av trötthet. (Ligger jag på rygg och läser är detta första tillfället jag vaknar till…)

→ Hur är din säng bäddad?
Sängkläder i någon gråskala, två täcken och fyra kuddar – som av någon anledning sällan räcker (alternativt blir för varma och obekväma). Numera (sedan min man blev sjuk) delas sängen ofta med Liten, vilket också gör detaljen ”nattens mjukdjur” till ett viktigt inslag. Det är nämligen strikt ordning som råder bland de 7 utvalda: en natt i taget, i bestämd ordning – som jag aldrig har koll på men som enligt barnet är:

gosedjur

→ Vad är ditt bästa sova gott-tips?
Eftersom ”KBT mot eventuella tendenser att noja under nattimmarna” känns så trist säger jag: svalt (nästan kallt!) sovrum. Och mörkt! Inte minsta ljus tack. Dessutom sover jag personligen bättre bredvid någon – i alla fall om personen är frisk. (Dåliga sovnätter när jag inte redan har barnet i sängen, kryper jag alltid in till 6-åringens alldeles för smala säng och lägger mig supernära. Och så sparkar hon mig tills jag sover sött!)

→ Hur sover du egentligen?
På sidan, med ena benet uppdraget mer än det andra. (Om jag själv får välja alltså – min familj, och därmed personerna jag ibland sover tillsammans med, består av tre betydligt mer rörliga och utsträckta typer, som sparkar, slår och puttar hej vilt i sömmen..)

→ Vad har du på dig när du sover?
Oftast bara trosor.

→ Hur är din sovfrisyr?
Utsläppt. Obehagligt att sova på tofsar ju! (dessutom sliter det på håret har jag hårt /mvh redan hopplöst hår men ändå).

→ Vad har du för säng?
Dubbelsäng från Ikea med ojämn madrass eftersom den ena av oss är lite större än den andra (och madrassen för stor för att jag ska orka vända på den regelbundet ensam).

→ Vad gör du mitt i natten?
Tänker på helt irrelevanta saker, får för mig annalkande katastrofer, skriver blogginlägg (i huvudet, sällan de blir verklighet), kommer på smarta svar till kommentarer/mail som jag borde använt under dagen, tjafsar med dotter och/eller man om att de måste sluta skrika/prata i sömnen (jag är den enda vaken nog att förstå tjafset dock).

→ Vad är det konstigaste stället du har sovit på?
I hallen, på golvet, i en skola i Norge. (What happens at bandcamp stays at bandcamp.)

→ Hur gör du för att få ett mysigt sovrum?
Ingenting, tyvärr. Eller – köpte mörkläggningsgardiner i alla fall; mörker är mysigt – och då syns ju inget annat, så jag behöver inte anstränga mig 😉  Och en vägg-måne har vi, såklart, som alltid:

Några olika sovrum har det blivit genom åren
Ett gäng olika sovrum har det blivit genom åren
Dela inlägget:

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *