Mer än en one hit wonder: Women’s running springer vidare i nya spår

För ett tag sedan delades en bild från den brittiska upplagan av Women’s Running flitigt i sociala media. (Du ser den längst ner till höger i bild.) Alla jublade över att en träningstidning – kors i taket – kunde visa upp annat än en vältränad kropp på omslaget.

Själv var jag helt ärligt inte jätteimponerad:
*Dels för att jag scannade igenom tidigare nummer av tidningen från olika länder och såg att regerande omslagstjej, med detta enda undantag, såg copy-paste:ad ut från månad till månad (och då snackar vi inte bara ”smal och snygg”, för folk får gärna vara smala och snygga för min del, utan ”photoshop:ad till springande docka med kroppsdelar i konstigt slät form och position”). Jag räknade med andra ord cyniskt med att detta var en one hit wonder som någon smart marknadsförare kommit på, och som delningarna var tänkta att ge uppsving i försäljningsiffrorna ett tag.
*Och dels var jag redan då rätt less på att ”visa upp fler kroppstyper i media!”-grejen alltid ska gå ut på något som gränsar till fettaktivism. Missförstå mig rätt: sådan aktivism kan vara bra, och kvinnan på bilden är inte extremt överviktigt – däremot passar hon in i standardmallen för mer eller mindre rund person bredvid texten ”Love your body!”. Jag tycker helt enkelt det är tråkigt att det måste vara ”Smal och plastig” eller ”Tjock och naturlig”, helt utan mellanting.

Fast så fortsatte Women’s running komma ut, och häromdagen scrollade jag förbi senaste numret i min Readly-app. Och då såg det ut så här:

womens running

Utan att lägga någon värdering i kroppar eller jämföra kvinnor med varandra – visst ser det ändå rätt varierat ut? Alla springer, alla är glada… men alla har olika kroppsform och ingen ler så där extremt onaturligt som en ju omöjligt kan om en faktiskt är ute och springer  (eller är det bara jag…? 😉 )

Jag känner att jag har lite svårt att få fram någon poäng här utan att låta dömande eller diskriminerande åt något håll, så:
Titta på bilderna – Se träningsglädjen – Tänk på att alla kroppar har rätt att röra sig på våra gator och i våra gym – Tänk på vad skönt det är när alla kroppar får rätt att synas i media.

Läs också: Inget mer ”Bikini Body” in Women’s Health

p.s. Jag taggar detta inlägg med ordet ”trend”. Än så länge mest en förhoppning… men vem vet, vi kanske springer vidare åt detta håll…? d.s.

Dela inlägget:

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *