What she (Helen Mirren) said

Prime Suspect var en av de första polisserier jag följde tillsammans med mamma i soffan (det blev några genom åren). Jag minns att jag tänkte på att Helen Mirren inte var snygg. Fruktansvärt på ett sätt – eftersom jag dömde henne utifrån utseende. Men samtidigt talande på ett annat, bra, sätt – eftersom jag reagerade på att en kvinna fick spela en huvudroll i något jag gillade utan att ”se bra ut”. Nu, när hon blivit 70, tycker jag hon är skitsnygg. Men mest av allt verkar hon smart. I alla fall utifrån one-liners och sköna citat. (Föresten: Jag kommer inte ens nämna Fuck Off-citatet som spammat sociala media – eller, det gjorde jag ju nu, men just det har jag faktiskt ingen personlig nytta av – förskonad som jag förmodligen är från typen av personer Helen verkar ha stött på… ) Just det här med just kvinnors utseende verkar hon ha bra koll på, till exempel:

It’s only recently they have asked women like me to do cosmetic ads. From the age of 35 onwards, wasn’t it enraging to be shown pictures of not 25-year-olds, but 15-year-olds, to advertise a face cream? You think: I’m never going to look like a 15-year-old! Don’t do this to me, this is ridiculous.

Och hon fattar drivkrafterna kring de – visserligen goda i grunden, men knappast godhjärtat uppkomna, förändringarna:

Obviously, ultimately it’s about finance and economics. They’ve finally realised that women in this day and age, women from 35 to 60, 75, even 85, have been out in the workplace making money and they’ve got money to spend. I think they realise that was a market they were not respecting.

Båda ovan citat läste (i Womens’ Weekly Australia) jag sittande vid min mormors köksbord. Mormor är ett par år äldre än Mirren, och hade jag rest mig och gått in i hennes badrum och öppnat skåpen därinne hade jag kunnat bevisa att citatet är helt sant. (Mormor – jag lånade bara liiite av ögonkrämen, lovar!)

Men, insiktsfullt nog i sig; idag är det egentligen inte allt det där ytliga jag bryr mig om. (Det var bara för er skull, faktiskt 🙂 )

Själv väljer jag idag att låta Helen tala för mig på ett annat, djupare plan. Vi har nämligen något gemensamt, från och med just denna dag:

I realised that for all the fault and flaws in our relationship, somehow we would get through them and it would be okay. And certainly the fact that we’d been together 15 years obviously had an impact on me. /…/ I don’t think there’s such thing as the love of your life. I think there’s a friend of your life. /…/There’s love, then there’s friendship and then there’s partnership, Partnership is to do with working together on a common cause, which is your relationship, your family and your place in the world.

Yup. De där 15 åren har haft sin ”impact”. Och yup, vi kör på mot vårt ”common cause” (även de dagar vi båda är osäkra på vilket detta är).

2016-03-31 01.10.15

Grattis på 15-års dagen kompis.

Dela inlägget:

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *