Tisdagstips: Om hälsosam träning (lite här och var)

Jag gillar att träna*. Men jag gillar inte alltid att höra om eller läsa om träning. För let’s face it: mycket därute är obalanserat och i vissa fall rent av ohälsosamt. Men motsatsen finns såklart, i alla fall om man letar lite. Så idag har jag letat upp tre poddavsnitt, ett blogginlägg, en Instagram-status och en personlig upplevelse till er:

  • Folkvandringen till gymmet – Kropp & Själ i P1 har pratat om det här flera gånger tidigare (t.ex. så här), och nyligen kom ett nytt insiktsfullt avsnitt, där man pratar om utvecklingen av en ny gymkultur i samhället (eller delar av det). Jag tycker särskilt om delarna där man konstaterar att träning för prestation inte alltid är träning för hälsa, och att det ibland handlar mer om en image än om glädje.
  • Löparglädje, pulsträning och utbrändhet – träningspodden Bubbel & Mjölksyra görs visserligen av ”fitnessfolk” och handlar många gånger om rätt tung träning, men samtidigt upplever jag en härlig balans och sundhet i Madeleines och Susannes samtal. I detta avsnitt kommer man dessutom in på svårigheterna att stanna ”innan väggen” (i både livet och träningen)
  • Superältarna om Styrka – ett äldre avsnitt, men som jag lyssnade på nyligen och gillade. Handlar inte om träning/fysisk styrka i första hand, men det ingår (och coola armbryterskan Heidi Andersson är med), men blir starkt (sic!) när man konstaterar att styrka också handlar om att våga vara svag…
  • I care – Spark-i-baken a.k.a. Therese Alvén skriver om varför hon valt att stötta Frisk & Fri:s nya projekt Aktiv Omtanke
    … och här tar We care-utbildaren (och triathleten) Joanna Swica upp sitt engagemang.
    Jag uppskattar verkligen att det är erkända träningsprofiler som vill vara med och lyfta det faktum att all träning inte alltid är hälsosam.
  • Tjejmiddag med häftiga kvinnor – När jag på skärtorsdagen gick på en efterlängtad tjejkväll reflekterade jag faktiskt över att jag skulle gå dit som ensam ”tränar lite hur som helst för skojs skull”-motionär*, tillsammans med två damer som både har bättre koll och högre ambitioner med sin träning än jag. Men oj vad härligt det var att höra just sådana diskutera och reflektera över hälsosam träning – och därtill det ansvar det faktiskt innebär att vara instruktör eller på annat sätt engagerad i träningsvärlden. (Inte för att jag var förvånad, både Maria och Jenny har koll på det här med balans ♥ )

För övrigt tänker jag tagga detta inlägg med ordet ”trend” – för jag tänker att det är det detta kan bli, om vi är fler som bryr oss. Jag bryr mig.

I Care 1 Turkos RGB

p.s. Vill du själv skriva smarta saker på ämnet…? Kolla in min efterlysning här! 🙂 d.s.

*Det jag gör bör väl egentligen kallas för ”motionera”, då jag inte tränar för att uppnå några särskilda resultat eller förbättringar (mer än med min rehab-träning)

Dela inlägget:

3 Comments

  1. Pingback: Grejer jag skulle kunnat skriva om den här veckan | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *