10 om böcker (blogglista)

Hängde aldrig på Johannas senaste lista, så det är hög tid att lista något. Eftersom jag skrev om böcker häromsistens blev det denna variant.

böcker

1. Vilken bok läste du senast?
Sjuka själar av Kristina Ohlsson. ”B-skräckis” är väl vedertaget främst inom film, men här har Ohlsson (som jag gillar i övrigt) lyckats göra det i bokform. De första kapitlen var underhållande (och hon skriver bra och har drivet deckarflyt), men jag anade nog rätt snart att det skulle spåra ur. Lite kul dock att miljön hon valt är Kristianstad med omnejd (känner mig alltid duktig på något löjligt sätt när jag gör något Skåne-relaterat, eftersom mitt jobb är Skåne-centrerat)
2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
I samma stund som jag raderade ovan lånade jag hem Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri och What Maisie Knew av Henry James. Kändes lagom olika i både innehåll och ton för att få samsas på telefonen. (Sen väntar ännu en LasseMaja tillsammans med Liten – och jag har glömt vilka vi läste med Stor så risken är stor att det blir omläsning – något jag avskyr!)
3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Har ingen bokhylla, endast raderade epub-filer och en enda stackars liten kartong kvar i källaren med fysiska varianter. Men om jag kunde gå igenom alla dessa skulle jag gissa på att tjejerna vinner (rätt stort).
4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker “nu har jag kommit en fjärdedel”, “en tredjedel”, “hurra! hälften!” osv?
Japp. Har nog alltid gjort så, men blev säkerligen värre under åren som sjuk (alla slags kontroll/tvångsbeteenden eskalerade…). Numera fyller det ju knappt någon funktion dock, då en sida enligt boken (numret på sidan) kan vara allt från 2 till 10 sidor i telefonen (bläddringar/swipes). Förmodligen bra för kontrollbehovet!
5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Oj, svårt. Jag snappar nog upp boknyheter (eller klassikertips) lite här och var; i tidningar jag läser, i bloggar, i ren reklam… Och vid det här laget har jag ju en känsla för vad jag kan gilla, så jag noterar titeln (helst i mobilen, men oftast bara mentalt = glömmer väldigt många). Sen har jag länge haft en ovana att automatiskt kolla ”Mest utlånade”-listan när jag ska låna en ny bok, trots att detta i 99 fall av 100 inte leder till lån – eller ännu värre: till misslyckade lån. Så på sistone har jag försökt skapa egna listor i bibliotekens system – listor jag sedan kan scrolla igenom när det är dags för en ny bok. Därefter går jag helt på känsla för stunden (baserad på humör, eventuellt känsla av ”borde läsa” eller sug baserat på vad jag läst mycket av på sistone – antingen för att kontrastera eller för att fortsätta på ett lyckat spår).
6. När blir en bok för lång?
Alldeles för fort, tyvärr. Det beror såklart på kvalitet i övrigt, och huruvida storyn håller, men jag har nog läst få böcker över 500 sidor som känts klockrena. Många av de bästa ligger kring 200 (i alla fall när det kommer till mitt hjärtebarn ”bok med fint språk” – för en härlig ton är liksom inte härlig hur länge som helst, och en härlig ton behöver inte alltid samsas med en historia som håller för utvidgningar).
7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Om det är originalspråket: hellre! Detta gäller faktiskt även om originalet är ett språk jag inte kan (mao: alla andra utöver svenska och engelska 😉 – även om jag tar mig igenom böcker på både norska och danska om jag måste) – eftersom jag inbillar mig att de engelskspråkiga länderna har fler goda översättare att tillgå.
8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Den här vill jag försöka övertala alla att inte läsa, eftersom jag på något barnsligt sätt gärna behåller Kate för mig själv (i alla fall så länge inte min man orkar läsa uppföljaren till vår favorit). Den här känns det redan som att alla redan läst. Den här känns lite svår att sälja in, även om en borde (+ är nog lite gammal i gamet). Så det var nog den här – fast då ska man inte ha hört något om den innan!! (!).
Fast tyvärr är jag ju rätt trist och diskuterar sällan böcker med vänner – pga har aldrig fallit sig så + det som står länkat under ”vår favorit”. Har dock fått dottern att börja läsa den (som är överst) här för att ha någon att diskutera greppet med.
9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Nej. Eller jo, men då ska det gå snabbt: har en läst en bit är ju den tiden/de sidorna rent slöseri med tid om en inte läser klart… eller…? Rätt anal där, faktiskt – trots att jag egentligen inte har mycket till övers för ”borde”-läsning.
10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Se nr 3. Men förmodligen deckare – vilket i och för sig är en superbred genre (även om folk som ”inte läser deckare” inte alltid förstår det). På senare år varianten där det litterära på något sätt matchar – eller överträffar – intrigen.

Har du läst något kul/bra/dåligt/viktigt på sistone…?

Dela inlägget:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *