Bakom kulisserna: Journalister som försöker leva på kändisdiet

Jag gillar visserligen inte grejen med att media alltid måste lyfta (ofta helt icke-relaterat till texten i övrigt) vad kändisar äter när de träffas för en intervju. Men samtidigt ser jag behovet av att genomlysa vad en ”stjärna” kallar för mat; vad de rika och snygga egentligen påstår sig leva på – och huruvida det faktiskt är något en människa kan eller bör leva på.
(Spoileralert: Johanna har redan konstaterat att så inte är fallet: t.ex. här och här)

Därför gillade jag två inslag i senaste Cosmopolitian UK:

 1. Journalist lagar mat ur kändisarnas hälsokokböcker
  Kvinnan bakom artikeln provar en valfri måltid ur tre nyutkomna kändiskokböcker – givetvis typen som lovar ”hälsosamma”, ”enkla”, ”snabba” och ”rena” rätter. Hon kommer ungefär fram till att det sistnämnda ordet kanske stämmer, men att det övriga är högst tveksamt – i alla fall om man med ”hälsosam” menar att personen faktiskt ska bli mätt också, och med ”enkel och snabb” menar att rätten ska gå att laga utan att specialingredienser, specialverktyg och evinnerlig tid i köket.
  Citat:
  – I can imagine the face of the woman in Tesco when I ask her where I can find champagne vinegar, so I substitute it for white wine vinegar because, well, I’m normal.
  – I chow my last mouthful feeling…hungry.
  – Given the daily onslaught of tiny plates festooned with kale that make up her social-media feed, the promise of a bona fide fajita night seems too good to be true. Sadly, it is.

  -Things get messy when I attempt to crush the cherry tomatoes and I’m so fed up I refuse to attempt their suggested ”cauliflower rice” side and boil bog-standard basmati instead.
 2. Journalist hänger med de unga, vackra och rika i New York
  Kvinnan som skrivit reportaget får ett dygn tillsammans med ”the hight ‘n mighty” i USA – snorrika ungdomar med imperium att ärva, och namn som ”Kennedy” och ”Trump”. Samtliga kan göra vad som helst, närsomhelst och lever livet i fullkomlig lyx – inklusive dyra restaurangbesök och storslagna middagar. Samtidigt fyller de sociala media med bilder på sina modellkroppar. Journalisten konstaterar krasst hur detta hänger ihop: ja, de beställer mängder med mat – nej, de äter knappt en bråkdel av den. Dessutom pratar de öppet om tidigare ”viktproblem” (typ: vägde som övriga mänskligheten när de gick i högstadiet), men konstaterar att varken deras sociala cirkel eller deras sociala media-konton skulle ”godkänna” att de inte såg ”bra” ut.
  Citat:
  -If you’re wondering – and given all the bikini pics I don’t blame you – if they actually eat, yes, they do. They just eat the way all rich people eat: order loads of food but only consume 15% of it.
  -I was raised to finish everything on my plate, so it breaks my heart to see piled-high platters of grilled squid going back to the kitchen. 

  -He tells med: ”In our friendship group, there’s a lot of pressure to stay in shape and look good. Instagram definitely makes it worse.

diet-1336638_1280

Det kanske bara är jag – och givetvis dras jag till en viss typ av reportage och ser en viss typ av tendenser utifrån mina Livskick-glasögon – men det känns lite som att det börjar bli tydligare hur världen med ”toppmodell-look” egentligen ser ut. Både kändisar själva och modiga reportrar avmaskerar allt oftare ytan av ”Jag äter vad jag vill, när jag vill – och det är superenkelt – men håller mig ändå pinnsmal”. Ingen tror att den som tävlar i Bikini Fitness går på hunger eller känsla när de väljer middag, och det känns som att samma sak snart kan gälla de kändisar vi ser inom andra områden också.

Givetvis bidrar tjejtidningar som Cosmo fortfarande till motsatt bild också, men jag tycker om att fler sidor av storyn får plats numera. Och orkar du inte sortera urvalet själv: läs Livskick istället! 🙂

 

Dela inlägget:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *